"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Keskerakond seljatas kindlalt oktoobris Reformierakonna (0)
03. november 2008

Reformierakonna toetajate arv väheneb mühinal, oktoobris kukkus see juba 29%le. Samal ajal tõusis Keskerakond populaarseimaks erakonnaks ja seda suuresti just eestlastest valijate suurenevale toetusele.

Reformierakonna toetajate arv väheneb mühinal, oktoobris kukkus see juba 29%le. Samal ajal tõusis Keskerakond populaarseimaks erakonnaks ja seda suuresti just eestlastest valijate suurenevale toetusele.

Pärast valimisi oli Reformierakond kandnud ligi 20 kuud populaarseima erakonna tiitlit, kuid pidi selle nüüd loovutama Keskerakonnale.
Oktoobris kukkus Reformierakonna toetus 29%le, mis on peaministripartei jaoks madalaim näitaja alates riigikogu valimistest märtsis 2007, selgub rahvusringhäälingu uudistetoimetuse poolt tellitud Emori üle-eestilisest uuringust. Veel septembris oli Reformierakonna toetusprotsent 5% võrra kõrgem.
Samas tõusis oktoobris populaarseimaks parteiks Keskerakond.
Reformierakonda toetas oktoobris 29% valijatest ehk 5% vähem kui septembris.
Keskerakonda toetas oktoobris seevastu juba 32% valijatest ehk 6% enam kui septembris.
Keskerakonnal oli sama suur toetajaskond oma kaks aastat tagasi 2006. aasta oktoobris.
Samuti selgub uuringust, et lisanduvad toetushääled Keskerakonnale tulevad just eestlaste seast, samas kui Reformierakond – vastupidi – just kaotab eestlaste toetust. Keskerakonna toetus kasvas eestlaste seas septembrikuu 13%lt oktoobris 20%le.
Samas vähenes eestlaste seas Reformierakonna toetajate arv: kui septembris toetas neid 40% eestlastest, siis oktoobris üksnes 34%.
Kolmandal kohal on toetusprotsendi järgi Isamaa ja Res Publica Liit, keda toetas oktoobris 14% vastajatest.
Oma toetusprotsente on kasvatanud ka Rohelised, keda toetab umbes 11% ning kes selle tulemusega möödusid sotsiaaldemokraatidest (8%).
Rahvaliit jäi 4%lise toetusega oktoobris koos väikeparteidega alla valimiskünnise.
Samas selgus uuringust, et toetus ei vähenenud vaid peaministriparteile ehk Reformierakonnale, vaid ka kõigile teistele valitsusparteidele.
Kui septembris oli kolme valitsuspartei toetus kokku 61%, siis oktoobris 51%. Kolme opositsioonipartei toetus tõusis septembrikuu 38%lt oktoobris 47%le. Nii väike pole koalitsiooni- ja opositsiooniparteide kogutoetuste vahe olnud kordagi, alates riigikogu valimistest märtsis 2007.
Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellimusel intervjueeris Emor oktoobris 1024 inimest üle kogu Eesti. Emor esitab tulemused neist vastajatest, kel on olemas erakondlik eelistus ehk jätab välja need, kes ei oska oma arvamust avaldada.

 

  september oktoober
Eesti Keskerakond 26% 32%
Reformierakond 34% 29%
IRL 15% 14%
Rohelised 7% 11%
SDE 12% 8%
Rahvaliit 5% 4%
Iseseisvuspartei 1% 1%
Vene Erakond Eestis 1% 1%
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.