"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Koolipuhvetid vabanemas rämpstoidust (0)
03. november 2008

Toorsalateid pakub juba 80% Tallinna koolide puhvetitest. Jätkuvalt on koolides müügil liiga palju saiatooteid ja liiga vähe toormahlasid. Viimaseid pakub õpilastele vaid veerand puhvetitest. Tallinna koolipuhvetite toiduvalik on kolme aastaga küll oluliselt tervislikumaks muutunud, kuid mõnes kohas pakutakse ikka veel ka selliseid suhkru-, soola- ja rasvapomme nagu kartulikrõpsud, soolakõrsikud ja lutsukommid.

Toorsalateid pakub juba 80% Tallinna koolide puhvetitest. Jätkuvalt on koolides müügil liiga palju saiatooteid ja liiga vähe toormahlasid. Viimaseid pakub õpilastele vaid veerand puhvetitest.

Tallinna koolipuhvetite toiduvalik on kolme aastaga küll oluliselt tervislikumaks muutunud, kuid mõnes kohas pakutakse ikka veel ka selliseid suhkru-, soola- ja rasvapomme nagu kartulikrõpsud, soolakõrsikud ja lutsukommid.

Abilinnapea Kaia Jäppineni sõnul selgus 2005. aastal koolipuhvetite ülevaatusel, et suurem osas puhvetitest pakkus lastele tasakaalustamata ja ebatervislikku toitu, sealhulgas laia sortimenti karastusjooke ja maiustusi. “Jõuti tõdemuseni, et koolipuhvetite olukord vajas parandamist ja täna võime juba öelda, et olulised edusammud on tehtud,” lausus Jäppinen.
Tänavu oktoobris kuu aega kestnud Tallinna koolipuhvetite ülevaatuse käigus külastati 44 kooli ning selgitati välja kõige tervislikumad koolipuhvetid ja parimad toitlustusfirmad.
 “Võib rõõmuga tõdeda, et aastad 2005 ja 2008 on nagu öö ja päev,” ütles Eesti Toiduravi Konsultantide Ühingu projektijuht Meeli Matsalu. Koolipuhvetites pakutav sortiment on tema sõnul iga aastaga paranenud.
Samas ei saa Matsalu sõnul kaugeltki väita, et soovitud tulemus oleks käes. “Sajaprotsendilist punktide summat ei saavutanud ka sel aastal veel ükski puhvet. Parim tulemus oli umbes 75%, millega sai hinnata kümmet koolipuhvetit,” lausus ta.
Parimaks osutus tänavu Õismäe Vene Lütseumi puhvet, kus õpilasi teenindab Koolitoitlustuse OÜ.
“Lähtume sellest, et pakutav sortiment oleks maksimaalselt tervislik,” ütles Koolitoitlustuse OÜ juhatuse liige Tiit Rehepapp. “Olid ajad, kui õpilaste seas olid väga populaarsed kummi- ja lutsukommid, magusad nätsud, kartulikrõpsud ja soolakõrsikud, kuid selliseid tooteid ei paku me enam ammu,” kinnitas ta.
Rehepapi sõnul on ka õpilased ise muutunud tervislikust toitumisest palju teadlikumaks: näiteks ostetakse meelsasti puu- ja juurvilju, toorsalateid, võileibu, kaeraküpsiseid, pähkli- ja rosinasegusid.
Tallinna koolipuhvetitest rääkides võib Meeli Matsalu sõnul positiivse poole pealt välja tuua järgmise: puhvetid on puhtad ja väljapanek valdavalt korralik; puu- ja köögivili on enamasti esindatud vähemalt ühe valikuga ja kõige sagedamini pakutakse porgandit ja õuna; toorsalateid pakub 80% puhvetitest, võileibu 90%; piimatooted on olemas peaaegu kõikides koolipuhvetites. Pakutakse ka pähkli-, puuvilja- ja rosinasegusid, kuid nende sortiment võiks Matsalu arvates suurem olla.
Puudustena näeb Matsalu maiustuste, saiatoodete ja lisaainetega magustatud jookide suurt osakaalu. “Liiga palju on puhvetites suhkru- ja rasvarikkaid pirukaid, pitsasid, kooke ja saiakesi, selle asemel tuleks pakkuda täisteraleiba või sepikut,” märkis toiduekspert. Leivakattena on tema sõnul soovitav kasutada tailiha, kala, juustu, krabipulki, määrdejuustu, keedetud muna, kurki, tomatit, paprikat, redist.
Ka peab Matsalu kahetsusväärseks, et mõne puhveti sortimendis on ikka veel esindatud sellised “soola- ja rasvapommid” nagu kartulikrõpsud, soolakõrsikud ja soolapähklid, kus vitamiinide ja mineraalainete sisaldus on peaaegu olematu.
Koolipuhvetite veel üheks suuremaks puuduseks on Matsalu sõnul toormahlade vähesus – neid pakub vähem kui veerand puhvetitest.
Koolipuhvetid võiksid tema sõnul tulevikus rohkem arvestada ka diabeetikute ning gluteeni- või laktoositalumatusega lastega ning teha ka nende vajadustele vastavaid valikuid.
Puhvetite tervislikkust hindasid Tallinna Haridusameti, Eesti Toiduravi Konsultantide Ühingu (ETKÜ) ja Tervisekaitseinspektsiooni spetsialistid ning vabatahtlikud õpilaste esindajad.

Jätkub

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.