“Elus ja maadluses ei tule midagi lihtsalt, tööd peab tegema.”

Epp Mäe, maadleja
Lapsed peaksid sööma rohkem kala (0)
03. november 2008

Lasteaiad pakuvad lastele küll piisavas koguses piimatooteid, kuid kalatoidud on jäänud tagasihoidlikuks, selgub lasteaedade menüüde analüüsist.

Lasteaiad pakuvad lastele küll piisavas koguses piimatooteid, kuid kalatoidud on jäänud tagasihoidlikuks, selgub lasteaedade menüüde analüüsist.

Lasteaedade menüüsid analüüsinud Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli toitumisõpetuse lektori Laine Partsi sõnul oli möödunud aastal lasteaedade menüüdes piima ja piimatoodete, samuti linnuliha ja kala pakkumine küllaltki tagasihoidlik. “Piimatoodete osas on asi tunduvalt paranenud, kuid kalatoitude osas on siiani osades lasteaedades olulisi puudujääke,” tõdes ta. “Kalatoite tuleks pakkuda vähemalt kord nädalas.”
Toortoidu osas on olukord Partsi sõnul samuti paranenud, kuigi värskeid puu-, köögi- ja aedvilju ning marju võiks laste toidulaual veelgi rohkem olla.
Partsi kinnitusel on paljud lasteaiad oma menüüde koostamisel ja paremaks muutmisel näidanud üles entusiasmi ning soovi pakkuda parimat. “Menüüd on muutunud tunduvalt lastepärasemaks ning sündinud on mitmeid häid, tervislikke ja isuäratavaid retsepte,” ütles Parts. “Paraku tekitavad lasteaedadele probleeme tehnoloogilised kaardid, mille koostamisega paljud hädas on. Ei saa öelda, et lasteaiad ei oskaks maitsvat menüüd kokku panna, nad lihtsalt ei oska oma asju õigesti vormistada.”
1. septembril jõustus uus sotsiaalministri määrus “Tervisekaitsenõuded toitlustamisele koolieelses lasteasutuses ja koolis”, mis pani toitlustamisreeglid veelgi täpsemalt paika.
Näiteks tuleb tänu karmistunud nõuetele menüüdes üle vaadata kohvi, makaronitoodete, vorsti ja viinerite kasutamine.

* * *
Lasteaiatoidule ja koolilõunale esitatavaid nõudeid:

 

  • Söögikordadel pakutakse menüü kohaselt iga päev erinevat põhitoitu. Põhitoiduna ei ole lubatud pakkuda konserve ega konservil põhinevaid toite.
  • Toit valmistatakse võimalikult töötlemata ja värsketest toiduainetest põhiliselt aurutades, keetes ja hautades. Rohkes rasvas keedetud toidud on keelatud. Samuti pole lubatud kasutada suitsutatud, tugevalt soolatud, vinnutatud ja vürtsitatud toite.
  • Leib peab olema toidumenüüs iga päev.
  • Makaronitooteid (soovitatavalt täisterajahust) pakutakse põhitoidu lisana mitte rohkem kui kaks korda nädalas.
  • Köögivilju (v.a kartul) pakutakse iga päev. Värskeid puuvilju pakutakse vähemalt kolm korda nädalas.
  • Värskest kalast valmistatud toitu või kalatooteid pakutakse vähemalt kord nädalas.
  • Liha ja linnulihaga toitu pakutakse vähemalt kaks korda nädalas.
  • Viinereid, keeduvorsti, sardelle ei tohiks pakkuda rohkem kui kord kuus.
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.