“Elus ja maadluses ei tule midagi lihtsalt, tööd peab tegema.”

Epp Mäe, maadleja
Loomaaed ei saa riigilt tuleval aastal sentigi toetust (0)
03. november 2008

Tallinna Loomaaed annab oma haruldaste liikidega silmad ette mitmetele naaberriikide loomaaedadele, kuid sellegipoolest jätab riik ta järgmisel aastal ühegi sendita.
Tallinna Loomaaia liigirikkus, mitmekesisus ja põhjapoolseim asukoht, kus eksponeeritakse soojalembeseid eksootilisi loomi, tagavad eelise oma lähimate konkurentide Helsingi, Stockholmi, Riia ja Peterburi loomaaedade ees, kuid see nõuab ka senisest enam riigipoolset toetust.
Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti juhataja Anu Kivilo sõnul peaks loomaaeda senisest suuremaid investeeringuid tegema ka riik, sest tegu on ühe külastatavama turismiatraktsiooniga Eestis. “Järgmise aasta riigieelarve järgi ei toeta riik üldse loomaaeda ja samuti vähendas märkimisväärselt tänavust toetust,” rääkis Kivilo. Samas on Tallinna Loomaaed riigi maine kujundajaks kogu maailmas, mistõttu peaks riik oma ainsat loomaaeda küll rahastama.”
Tallinna Loomaaia kollektsioon on märkimisväärse zooloogilise väärtusega nii rahvusvahelises kui ka kohalikus tähenduses. Paljud Tallinna Loomaaias peetavad liigid on haruldused kogu Euroopas või isegi maailmas. “Loomaaianduslik tegevus on vastutusrikas ülesanne ning nõuab rahvusvaheliselt kehtestatud loomapidamistingimuste järgimist, mis nõuab suuri kulutusi,” nentis Kivilo. “Ehkki veel väga palju on teha, tuleb samas tunnistada, et loomaaed on viimaste aastatega ka väga palju arenenud ning looma- ja külastajasõbralikumaks muutunud.”
Tänavu on linn eraldanud loomaaiale 19,7 miljonit krooni, millele lisandub ka 21 miljonit krooni eurotoetust. Möödunud aastal eraldas linn loomaaiale 16,5 miljonit krooni.
Viimase viie aastaga on investeeringute raames käiku antud Sise-Aasia ekspositsioon, veelinnutiigid, alpinaarium, rekonstrueeritud troopikamaja, tähnikhüäänide ekspositsioon, amuuri leopardide ekspositsioon, elevantide ja lõvide väliekspositsioonid, millega on kasvanud ka loomaaia külastatavus (enam kui 30 protsenti).
Hetkel on loomaaias suuremate projektidena käimas elevandimaja rekonstrueerimine, mille käigus valmib isaelevandi jaoks juurdeehitus hoonele ning rekonstrueeritakse põhjalikult vana majaosa. Samuti jätkub lumeleopardi ekspositsiooni ehitamine, mis peaks valmima tuleva aasta suvel. Loomaaeda külastab aastas üle 336 000 inimese. Järgmise aasta 25. augustil möödub 70 aastat Tallinna Loomaaia asutamisest.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.