"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Suureneb ­abi­vajajate hulk (0)
03. november 2008

Käesoleva aasta teisest poolest on kodututele osutatavate teenuste tarbimine Tallinnas kasvanud ja seoses jätkuva majanduslangusega võib abivajajate hulk veelgi suureneda.
Abilinnapea Merike Martinsoni sõnul paneb riigi majanduslangus omavalitsustele suure koormuse. “Kõik märgid näitavad, et järgmisel aastal tuleb linna sotsiaalhoolekandesüsteemil silmitsi seista suurte probleemidega, sest olulised muudatused on juba toimunud,” ütles Martinson. “Suurenenud on abivajajate hulk ning muutunud kontingent.”
MTÜ Päästearmee Eestis andmetel käis nende Lootuse Majas eelmisel aastal supiköögis toitlustamise päevadel söömas 40-50 inimest, tänavu on sööjaid juba 70-80. Abivajajate iga Põhja-Tallinnas on noorenenud, lisaks kodututele ja narkomaanidele on supiköögiteenust hakanud kasutama ka töölt koondatud inimesed.
Punane Rist toitlustab inimesi linnaosade valitsuste hoolekandeosakondadest väljastatavate talongide alusel igal tööpäeval ja pidevalt tuleb juurde inimesi, kellel ei ole supiköögitalonge, kuid kes toitu vajavad.
Pärast Kauge 4 varjupaiga kolimist aadressile Kopli 79 on Merike Martinsoni sõnul suurenenud ka varjupaigateenust vajavate isikute arv. “Kui Männikul oli varjupaigas iga päev 30 inimest, siis praegu on Koplis  42-46 hädalist, keda tuleb toitlustada kolm korda päevas,” märkis Martinson. Varjupaigateenust saavad vaid need, kes oma tervisliku seisundi tõttu vajavad ööpäevaringselt kõrvalabi ja hooldust ega ole suutelised iseseisvalt toime tulema.
Oluliselt on suurenenud ka Suur-Sõjamäe 6a asuva Tallinna Hoolekande Keskuse kodutute rehabilitatsioonikeskuse külastatavus. Võrreldes eelmise aasta sama ajaga on end pesta soovivate inimeste ja riide- ning toiduabi saajate hulk suurenenud umbes 50 inimeselt üle 100 sel kuul. Kuna külmaperiood pole veel saabunud, võib eeldada tungi suurenemist.
Septembris oli Suur-Sõjamäel nõustamis­kliente 97, kuid sel kuul juba 108. Ka ei piisa Hoolekande Keskusesse 2-3 korda nädalas abina toodavast soojast söögist enam kõigile soovijaile. Vältimatu abi korras antakse klientidele tasuta kohvi, kuivleiba ja kiirnuudleid.
Martinsoni sõnul tegeleb linn koostöös Põhja-Tallinna linnaosa valitsuse hoolekandeosakonna, Tallinna Sotsiaaltöö Keskuse, Päästearmee, Punase Risti, Tallinna Hoolekande Keskuse ja Oleviste Hoolekandega võimaluste otsimisega, et tagada kodutute toitlustamine sooja toiduga detsembrikuus ja ka edaspidi iga päev. Praegu ei toitlustata laupäevadel ja pühapäevadel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.