"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Palgareform on väärt idee! (0)
10. november 2008

Savisaare majanduspoliitilistest ideedest on mulle sümpaatseim palgareform. Minu meelest võib hästi lihtsustatult öelda, et ühe riigi tuleviku määravad rahvastik ja energia. Kui meil on piisavalt inimesi, kes piisavalt haritud, terved, tegusad ja ettevõtlikud, nende vahel ei ole suurt sisekonflikti ning kui nende inimeste käsutuses on mõistliku hinnaga kättesaadav energeetiline ressurss, siis võiksime eeldada, et need inimesed suudavad üheskoos riigina edukad olla. Rõhutaksin tarvidust hoida Eestist lahkumast ja ka välismaalt tagasi tuua meie tööjõudu, edendada ekspordivõimekust, toetada kodumaist kapitali ning edendada transiiti.
Savisaar on kõige muu hulgas ka strateegiline mõtleja. Meie poliitika kipub muutuma päeva- ja olupoliitikaks. Visionääri võimetega ja nn suurt pilti tajuvaid inimesi on meie poliitilises ladvikus  kahjuks vähevõitu. Savisaar püüab ka majandusmõtlejana hinnata tegude ja otsuste mõjusid ja pikaajalisi tagajärgi.
Radikaalset suunamuutust on täna vaja kogu Eesti poliitilises mõtlemises, mitte vaid majanduspoliitikas. Ka näiteks rahvastikupoliitikas on kurvastav, et me ei suuda lahendada nn halli passiga ehk määratlemata kodakondsusega inimeste küsimusi, lepime Vene kodanike hulga kasvuga Eesti riigis. Samas oleme lasknud kujuneda olukorral, kus meil on suur hulk juba vabas Eestis sündinud lapsi, kes lõpetavad gümnaasiumi nii, et nad ei mõista eesti keelt. Ehk reflekteerub Barack Obama võiduga USA presidendivalimistel kaasnenud uuenduste lootus ja vaimustus mingil moel ka Eesti poliitikas ja viib meidki “uuele hingamisele”.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.