"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Toimetaja veerg: Obama ja eestlased (0)
17. november 2008

Barack Obama võit USA presidendivalimistel pani millegipärast erutuma ka muidu nii tuima eestlast. Osad inimesed juubeldasid, teised kirusid vaikselt.

Barack Obama võit USA presidendivalimistel pani millegipärast erutuma ka muidu nii tuima eestlast. Osad inimesed juubeldasid, teised kirusid vaikselt.

Samas kui meenutada, millest eestlased USA valimisvõitluse kontekstis rääkisid, siis hakkab pisut piinlik. Enamik teledebatte ja kirjatükke keskendus sellele, milline kandidaat meile, eestlastele, kasulikum oleks. Ja loomulikult panustati nn konservatiividele ehk vabariiklastele. Ka kasulikkust kui mõistet määratleti väga kitsalt ja tulenevalt külma sõja retoorikast – oletades, et vabariiklased tormavad meid Venemaa võimaliku agressiooni korral innukamalt kaitsma.
Minimaalselt räägiti eestlaste seas Obama programmist või laiemalt sellest, milliste väärtuste võitu me ise või maailm vajaks. Vähesed eestlastest teavad, et Obama tahtis tõsta miinimumpalku, suurendada makstud haiguspäevade arvu, parandada tervisekindlustuse kättesaadavust, arendada elamumajandust.
Jäi mulje, et väga kitsa omakasu pärast ei huvita eestlasi üldse, millist kaugemat kasu või kahju saaks Ameerika ühe või teise valiku korral. Ja muide – ka meie ise. Sest tegelikult on ilmselt ka kõigile eestlastele parem (kasulikum), et võitis siiski just Obama.
Obama tähendab igal juhul hoolivamat, sotsiaalsemat ja võrdõiguslikumat Ameerikat, mõjutades seeläbi kogu maailma.
Kui omal ajal oleks presidendiks saanud demokraat Al Gore, mitte globaalseid kliimamuutusi eitav Bush, oleks maailm kindlasti palju puhtam paik. Bushile ei läinud korda ei keskkond ega sotsiaalsed probleemid.
Olgugi et USA on oma sotsiaalprogrammide koha pealt enamiku Euroopa riikidega võrreldes mahajäänud maa, tähendab Obama võit veidigi inimnäolisemat USAd. Ja see annab meile lootuse, et samad väärtused võidavad ka Eesti ühiskonnas ükskord niikuinii.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.