"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Vähem ­liiklus­õnnetusi lastega (0)
17. november 2008

Lastega seotud liiklusõnnetuste arv on mullusega võrreldes vähenenud viiendiku võrra. Õnnetustes kannatanud laste arv kukkus aastaga aga koguni kolmandiku, 90lt 63le. Võrreldes mullusega on olukord pealinna liikluses paranenud, mullu juhtus siin laste ja noortega 85 liiklusõnnetust, tänavu aga üksnes 59. “Täiesti rahul saaksime muidugi olla vaid juhul, kui lastega liiklusõnnetusi üldse ei juhtuks,” ütles Põhja Politseiprefektuuri vanemkonstaabel Marina Aleksejeva. Kõige rohkem satub lapsi endiselt aga liiklusõnnetustesse augusti lõpus ja kevade alguses. “Vanuseliselt satub kõige rohkem õnnetustesse just algklasside lapsi, kes on kuni 10aastased,” lausus Aleksejeva. Samuti sattusid ka tänavu liiklusõnnetustesse rohkem just jala käivad noored. “Enim valmistavad muret olukorrad, kus laps jookseb ootamatult sõiduteele või hüppab liikuva sõiduki ette pargitud autode vahelt,” selgitas Aleksejeva.

• Lastega seotud liiklusõnnetuste arv on mullusega võrreldes vähenenud viiendiku võrra.
• Õnnetustes kannatanud laste arv kukkus aastaga aga koguni kolmandiku, 90lt 63le.

Võrreldes mullusega on olukord pealinna liikluses paranenud, mullu juhtus siin laste ja noortega 85 liiklusõnnetust, tänavu aga üksnes 59.

“Täiesti rahul saaksime muidugi olla vaid juhul, kui lastega liiklusõnnetusi üldse ei juhtuks,” ütles Põhja Politseiprefektuuri vanemkonstaabel Marina Aleksejeva.
Kõige rohkem satub lapsi endiselt aga liiklusõnnetustesse augusti lõpus ja kevade alguses.
“Vanuseliselt satub kõige rohkem õnnetustesse just algklasside lapsi, kes on kuni 10aastased,” lausus Aleksejeva. Samuti sattusid ka tänavu liiklusõnnetustesse rohkem just jala käivad noored. “Enim valmistavad muret olukorrad, kus laps jookseb ootamatult sõiduteele või hüppab liikuva sõiduki ette pargitud autode vahelt,” selgitas Aleksejeva. “Sageli üritatakse ületada teed vales kohas ja seda veendumata enda turvalisuses,” lisas ta.
Jalakäijatena sai 9 kuu jooksul Tallinnas kannatada 31 last ja noort. 
Kui vaadata, millistel põhjustel õnnetused juhtuvad, siis umbes pooltel juhtudel on süüdi autojuhid, pooltel juhtudel lapsed.
Peale jalakäijate teevad politseile muret ka noored, kes on äsja näiteks jalgratta või mopeedi omanikuks saanud.
“Nemad satuvad liiklusõnnetustesse just vähese sõidukogemuse tõttu,” nentis Aleksejeva. Kuid nii nagu ka teiste liiklusõnnetuste puhul, ei saa rääkida vaid jalgratturite ja mopeedijuhtide süüst. “Tihtipeale ei märka autojuhid kaherattalisi sõidukeid ega oska nendega arvestada,” ütles Aleksejeva. Hoolimata sellest, kes on liiklusõnnetuse põhjustaja, on kaherattaline sõiduk kokkupõrkel autoga alati nõrgem osapool ning tagajärjed selle juhi jaoks palju tõsisemad.
Väikeste laste puhul on väga oluline meeles pidada, et nad ei oska hinnata, kui kaugel võib sõiduk parasjagu olla ning kui kiiresti see liigub.
“Sellel põhjusel võib ka lapse käitumine olla vägagi ettearvamatu,” selgitas Aleksejeva. “Laps ei mõista ka seda, et tema väikse kasvu tõttu ei ole ta liikluses hästi märgatav. Siinkohal ka üleskutse vanematele oma lastele rääkida võimalikest ohtudest ning anda oma käitumisega head eeskuju.”
Laste ja noorte vigastused liiklusõnnetustes sõltuvad sellest, kas oldi jalakäija, sõidukijuht või kaasreisija. “Rängimaid vigastusi saavad siiski jala käivad lapsed,” nentis Tallinna Lastehaigla lastearst Andres Luu, kelle sõnul on valdav enamik õnnetusi lastega siiski kergesti ravitavad.
“Raskemate tagajärgedega õnnetusi, nagu näiteks ajutraumad ja surm, on vähe,” lisas ta. “Ööpäevase valve jooksul tuleb meile keskmiselt üks-kaks last, kes on sattunud liiklusõnnetusse,” ütles Luu.
Nii eelmisel aastal kui ka tänavu on üheksa kuuga liikluses hukkunud üks alaealine.
2007. aasta esimese üheksa kuu jooksul juhtus Tallinnas laste ja noortega (kuni 17aastased) 85 liiklusõnnetust, milles sai vigastada 90 ja hukkus üks.
Käesoleva aasta samal perioodil juhtus alaealistega 59 liiklusõnnetust, kus vigastada sai 63 ning hukkus üks.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.