"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Peatoimetaja rubriik: Tööpuudus pole probleem? (0)
01. detsember 2008

Hiljuti on hakanud levima seisukohad, et tööpuuduse kasv polegi justkui iseenesest suur probleem. Mõni on koguni leidnud, et kuni 15protsendilise töötuse määra puhul oleks tegu vaid “turu korrastamisega”.
Kui me vaatame majandusajalukku tagasi, siis nn “normaalseks” peetava tööpuuduse määra on aja jooksul pidevalt tõstetud. See tähendab, et kui töötus hüppeliselt tõuseb ehk turumajandus näitab oma karmimat pool, siis korrigeerib mõnigi teadlane vastavat arvu. Jutt “normaal­sest tööpuudusest” on seega sageli udu, mille eesmärgiks on ilustada viletsa majanduspoliitika uperpalle. Täna näeme ka juba seda, kuidas tööandjad kasutavad ebaseaduslikke võtteid töötajatest vabanemiseks. Just seetõttu pakub Tallinn tööõiguse alast tasuta konsultatsiooni.
Sest massiline tööpuudus on reaalsuses alati traagika, nii inimestele kui ka riigile. Ja küsimus pole vaid rahas, mille puudus võib pered tänavale või lausa nälga jätta. Küsimus on ka inimeste eneseväärikuses, mille töö tagab.
Tööpuuduse minimaalsena hoidmine aitab vähendada ka riigieelarve kärisemist, sest töötavad inimesed maksavad sotsiaalmaksu. Töötav inimene kulutab ka raha kaupade ja teenuste ostmisele ehk maksab käibemaksu.
Töötuse madal protsent aitab all hoida ka sotsiaalkulusid. Tööpuuduse hüppelise kasvu puhul peaks riik igal juhul senisest enam rahastama vaesust leevendavaid toetusi ja teenuseid. Euroopa riigina ei saa me ju lasta inimestel lihtsalt hääbuda.
Kui Läänt tabas 80ndatel eelarve vähendamise ajajärk, siis oli riikide strateegia erinev. Reagan laskis muidugi inimestel suurde vaesusesse libiseda ja kärpis raha nõrgimatelt. Seevastu Rootsi toonane mittesotsialistide valitsus oli nõus taluma suurt eelarvedefitsiiti, et mitte kärpida erialase väljaõppe programme. Ka Eestil on tegelikult võimalik valida, millist teed käia.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.