"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Kas on vaja ostu tõendavat dokumenti küsida, kui müüja seda ise ei anna? (0)
08. detsember 2008

Tarbijakaitseseaduse kohaselt tuleb kauba või teenuse eest tasumisel ostjale alati ja küsimata anda ostmist tõendav dokument, kui ostusumma on suurem kui 300 krooni.

Tarbijakaitseseaduse kohaselt tuleb kauba või teenuse eest tasumisel ostjale alati ja küsimata anda ostmist tõendav dokument, kui ostusumma on suurem kui 300 krooni.

Kui ostusumma on alla 300 krooni, siis peab müüja ostu tõendava dokumendi andma alati, kui ostja seda küsib. Dokumendil peavad olema andmed äriühingu või isiku nime ja müügikoha aadressiga, müügikuupäev ja iga müüdud kauba või teenuse hind ja tasutud summa.
Müüja võib kviitungi ka käsitsi täita, kuid sellel peavad samuti olema kõik seaduses ettenähtud andmed (kaupleja ärinimi või nimi, aadress, kuupäev, kauba nimetus, tasutud summa). Kui müüja keeldub kviitungit andmast, näitab see, et tegemist võib olla mitte eriti usaldusväärse müügikohaga ja targem on ost mujalt teha.
Kui ostetud kaup osutub praaktooteks, tuleb ostjal kõigepealt esitada pretensioon kohta, kust kaup osteti. Paljudel kauplustel on olemas spetsiaalsed blanketid defektiga kauba tagastamiseks. Enamasti täidab blanketi müüja, kuid ostjal tuleks enne allkirja andmist tingimata kontrollida, kas pretensiooni sisu on õigesti avaldatud. Seadusevastased on igasugused viited ostja kohustusele tasuda näiteks ekspertiisi eest, kui selle tulemus ei kinnita ostja pretensiooni sisu. Eeltoodu kehtib juhul, kui kauba ostust on möödas vähem kui 6 kuud ja kaubale ei ole antud garantiid.
Kahjuks ei saa ka tarbijakaitseametnikud ostjat aidata, kui ostudokumenti ei ole alles hoitud, kuid kaup on osutunud praaktooteks.
Tarbijaid huvitavaid küsimusi saab esitada aadressil tarbijainfo@tallinnlv.ee või telefonil 640 4232.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.