"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Nädalavahetusel surnu võib jääda tundmatuks (0)
08. detsember 2008

Kui olete külas ja juhtub, et peaksite surema, siis ärge tehke seda puhkepäeval. Või vähemalt vaadake, et teil oleks kaasas isiklike andmetega dokument.

Kui olete külas ja juhtub, et peaksite surema, siis ärge tehke seda puhkepäeval. Või vähemalt vaadake, et teil oleks kaasas isiklike andmetega dokument.

Umbes sellise järelduse võib teha traagilisest juhtumist, mille pidi läbi elama üks Tallinna elanik.
Nimelt tuli ühele Tallinna meesterahvale reedesel päeval külla sõber Harri. Juhtus aga nii, et külalise süda hakkas jukerdama ja talle kutsuti kiirabi.
Arstid teda kahjuks enam aidata ei saanud. Saabus politsei, täitis vajalikud formaalsused, laip viidi surnukuuri.
Korteriperemehel, kes on küllaltki eakas inimene, hakkas pärast kõike juhtunut samuti halb ja ta oli mõned päevad haige. Hoolimata lähedastest suhetest lahkunuga oli võõrustaja tema sugulastega tuttav vaid pealiskaudselt ega teadnud nende telefoninumbreid.
Kunagi andis ta lahkunu tütrele remondi küsimustes nõu ning õnneks mäletas, kus tütar elab. Paar päeva tervist praavitanud, läks mees lahkunu tütre juurde, et talle juhtunust teatada. Kui tütar Jelizaveta oli isa surmast teada saanud, haaras ta kohe telefoni ning hakkas otsima, kus isa on. Surnukeha leida polnud aga sugugi lihtne – oli ta ju morgis kirjas kui tundmatu laip.
“Miks politsei ometi meiega ühendust ei võtnud?” on Jelizaveta hämmeldunud. “Nad kirjutasid ju nime üles, kui keha ära viisid, aga rahakotis, mis mulle surnukuurist anti, olid spordiklubi liikmekaart, kus isa nimi samuti kirjas oli. Vähe sellest, seal oli veel ka lipik, mille peal olid minu ja mu õdede nimed ning telefoninumbrid. Aga esmaspäeva hommikuni polnud rahakotti isegi avatud!”
Pealinn küsis kommentaari ka Põhja politseiprefektuurist. Politsei pressiesindaja Aleksandra Šljušenkova sõnul võib politsei tuvastada inimese isiku siis, kui ta teab tema nime, perekonnanime ja isikukoodi või sünniaega. “Käesoleval juhul oskas lahkunu tuttav öelda ainult, mis on lahkunu nimi, aga sellest on vähe,” lausus Šljušenkova. Liiati juhtus kõik reede õhtul, aga need politseitöötajad, kes tegelevad isiku tuvastamisega ja sugulaste otsimisega, puhkepäeviti ei tööta. Esmaspäeval oleksid nad kindlasti otsinguid alustanud, kuid ei jõudnud. Sugulased pöördusid politseisse enne, kui otsingud algasid.
Nii et võtke arvesse, et puhkepäeviti surra pole eriti soovitatav. Enne esmaspäeva ei hakka teie kalleid lähedasi keegi otsima.

135 surnut jääb aastas tuvastamata
Pildiga ja isikukoodiga dokumendi olemasolu kiirendab isiku tuvastamist. Kohe, kui lahkunu isik on tuvastatud ja on olemas tema lähedaste andmed, teatab politsei neile surmast. Kui 10 päeva jooksul ei õnnestu laipa tuvastada, algatatakse politseis toimik tema tuvastamiseks, aga laipa nimetatakse tundmatuks.
Kui teil on piisavalt alust arvata, et teie sugulase või lähedase inimesega on juhtunud midagi halba, näiteks te teate täpselt, et ta peaks olema juba ammu kodus, kuid te ei saa temaga ühendust, siis võib kohe politseisse pöörduda. Seejuures andke politseile inimese ja tema kadumisega seotud asjaolude kohta võimalikult rohkem teavet. Saadud teabe põhjal saab politsei välja selgitada, kas neil on mingeid andmeid kadunu kohta (näiteks võib ta ju olla liiklusõnnetusse sattunud) ja otsustada, kas inimene kuulutada tagaotsitavaks või mitte. Kui asjaolud tõesti viivad tõdemuseni, et inimene on kadunud, siis kuulutatakse ta tagaotsitavaks.
2008. aasta kestel on Tallinnas maetud 135 tundmatut isikut.
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.