"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Inglismaa tippmentor: Just täna on õige aeg äriga alustada (0)
15. detsember 2008
Müümine sisaldab endas ennekõike jutuvestmise oskust, teab Mike Southon. Foto: Tiina Salumäe

„Ettevõtjal peab olema silma, et näha inimeste probleeme,“ leiab Inglismaa üks tuntumatest mentoritest, Financial Timesi kolumnist Mike Southon, kes püüab aidata Tallinna ettevõtjatel välisturgudele murda.

„Ettevõtjal peab olema silma, et näha inimeste probleeme,“ leiab Inglismaa üks tuntumatest mentoritest, Financial Timesi kolumnist Mike Southon, kes püüab aidata Tallinna ettevõtjatel välisturgudele murda.

“Ma ei arva, et eestlased on kehvad müüjad, aga mulle on väidetud, et kui keegi räägib liiga palju, muutuvad eestlased kahtlustavaks,” kirjeldab Pealinnale eestlaste eripärasid Mike Southon, Suurbritannia üks tunnustatum mentor, müügi- ja ettevõtluskoolitaja. Southon saabus siia Tallinna Ettevõtlusameti eestvedamisel alates novembrist koos käiva eksportmentorklubi külalisena.
“Eestis on fantastiline infotehnoloogia,” jätkab Southon, “oma suurepärased infotehnoloogia edulood. See, mis aga kindlasti täiustamist vajab, on müük.
Southoni sõnul pole eestlased harjunud müüma. “Ometi kehtivad siingi universaalsed müügitõed, lihtsalt rohkem enesekindlust on vaja,” lisab ta. Seda enesekindlust püüdis Southon oma koolitustel edasi anda.
Paljusid alustavaid ettevõtteid nõustanud ning ka ise ettevõtteid loonud Southon räägib, et ettevõtlik meel sisaldab eelkõige oskust leida probleeme. “Sa pead leidma nn valupunkti ja oskama pakkuda sellele lahendusi,” räägib koolitaja. “Müümise oskus sisaldab endas aga ennekõike jutuvestmise oskust. Ja mis veel? Inimene peab oskama teistele meeldida. Kui sa meeldid inimestele, siis tahavad nad sinuga suhelda ja sa saad oma ideid paremini teoks teha ja müüa.”
Seega ei piisa vaid toote enda headusest. “Sul võib ju olla hea kõrgtehnoloogiakompanii, ent seda tuleb osata ka müüa,” ütleb Southon, kes kolmapäeval pidas kolmetunnise loengu ka Ülemiste Citys.
Southoni hinnangul võiks ka Tallinn end välismaailmale tutvustada senisest enam ärisihtkohana. “Teil on noor majandus, olete stabiilne riik, kes kuulub Euroopa Liitu, ka pole Rootsi pangad teinud nii suuri vigu kui meie pangad. Teil on hea infotehnoloogiaharidusega inimesi – Balti riikide infotehnoloogid on maailmas hinnas – ning häid tarkvaralahendusi, mida saab arendada ka teistes riikides. Peale selle olete te väike riik ja asjaajamine käib siin kiiremini kui suurel maal. Sa leiad vajalikud inimesed kiiremini üles. Nii et teil on palju eeliseid, mida kasutada.”
See, mida linn saaks teha alustava ettevõtte jaoks, on Southoni sõnul klassikaline. Ruumid ja toetus võrgustiku loomisel on see, mida algaja ettevõtja vajab. “Kontaktide loomine on raske igaühele. Kunagi tegid psühholoogid uurimuse teemal: mida inimesed kardavad kõige rohkem. Selgus, et surm on alles kolmandal kohal. Teisel kohal oli avalik esinemine ja esimesel kohal võõra inimese kõnetamine.”
“Samas – just esimese kliendi leidmine on kõige keerulisem, edasi läheb kergemaks,” teab Southon.
Igatahes arvab müügiguru, et just praegu on hea alustada äriga, sest kontoriruumid on odavad ja ka häid inimesi on võtta. “Samuti tasub meeles pidada, et inimesed ei otsi kõige odavamat võimalust, vaid kõige rohkem väärtust andvat rahapaigutust,” lausub ta.
 

 Tallinn toetab ettevõtjate eksporti
 Eksportmentorklubi eesmärk on aidata ettevõtjaid välisturgudele ning luua ettevõtjate koostöövõrgustikke. Eksportmentorklubi püüab ettevõtlusameti juhataja Kairi Teniste sõnul toetada meie ettevõtete jätkusuutlikku arengut. “Arvestades praegust majandusolukorda, on meie ülesanne igati kaasa aidata meie ettevõtete rahvusvahelistumisele.”

Eksportmentorklubisse on oodatud ettevõtted, kellel on plaanis minna välisturule või kes juba tegutsevad seal. Tallinna Ettevõtlusameti, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse ja Ülemiste City koostöös korraldatud eksportmentorklubi järgmine külaline on 14. jaanuaril Michael Gates, kes räägib kultuurierinevustest.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.