"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Maarja-Liis Arujärv: Töötajad tänavale (0)
15. detsember 2008

Uus töölepinguseadus, mis läheb sel nädal Riigikogus viimasele lugemisele, muudab töötaja vallandamise imelihtsaks. Näiteks koondamisest ette teatamise aeg lüheneb ja ka koondamishüvitised vähenevad oluliselt. Pole tähtis, kui oled näiteks panustanud firma arengusse aastaid, ära saadetakse sind koondamise korral ikkagi vaid ühekuulise palgarahaga.
Eriti jõhkrad on seaduspunktid, mille alusel võib koondamisteate töötajale üle anda ka puhkusel olemise ja isegi haigevoodis lamamise ajal. Samuti muutub lihtsaks ka last ootava ema vallandamine ja ametiühingu usaldusisiku lahti laskmine.
Uus seadus suurendab paradoksaalselt ka lõhet n-ö esimese klassi ja teise klassi ehk pikaajaliste töötute vahel. Kui töötuskindlustuse saajate ring õnneks laieneb, siis samas töötu abiraha ei kiirusta valitsus suurendama. Samuti on alampalga tõus külmutatud.
Kokkuvõtvalt – uue töölepinguseaduse paljud muudatused on seega viimase aja valusaimaks hoobiks niigi kas suure laenukoorma või kasvavate kommunaalkulude koorma all ägavatele inimestele.
Uue töölepinguseaduse kehtestamise kaitsjad väitsid, et see puhub majandusele uue elu sisse ning justkui võimaldab luua kergemini uusi töökohti.
See oli retoorika “ilus” ja kahjuks väga valelik pool. Sest paljud firmad tunnistavad täna ju ausalt leheveergudel, et seadus Eesti majanduskasvu küll ei turguta ja ka töökohtade loomise asemel võimaldab uus seadus neid hoopis senisest kergemini kaotada.
Samuti ei plaani riik suunata lisa­summasid töötute ümberõppesse, kuigi Eesti panustab Euroopa Liidu teiste riikidega võrreldes sellele niigi kõige vähem raha.
Tallinnas on õnneks seni olnud tööpuudus Eesti teiste paikadega võrreldes üks väiksemaid. Ent ka tallinlasi ei jäta majanduskriis ega tööpuuduse kasv räsimata.
Seega peab Tallinn hakkama ilmselt mõtlema aktiivselt sellele, kuidas riigi kehva majandusolukorra ja ka töölepinguseaduse mõjudest laastatud inimesi tulevikus mingilgi määral rohkem aidata.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.