"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Filmimuusikat fännav ­noorteorkester võidab südameid (0)
22. detsember 2008
Noorteorkestri loonud Edmar Tuul ja Rasmus Puur võitsid auhinna, sest teevad seda, mis on neile hingelähedane.

Oliver Õunmaa

Pole just tavaline, et muidu reaalainetes hiilgavad noored panevad kokku 35liikmelise orkestri, mis mängib meeleolukat filmimuusikat.
Just sellise imega said hakkama Tallinna Reaalkooli 11. klassi õpilane Rasmus Puur ja 12. klassi õpilane Edmar Tuul. Nimelt panid muusikahuvilised noored aluse orkestrile Reaalmažoor, mis Edmari sõnul erineb paljudest teistest.
“Mängime maailma tuntuimate muusikalide palasid ja filmimuusikat,” märgib Edmar. “Tavaliselt filme vaadates ei panegi muusikat tähele, kuigi kirjutatakse päris ilusaid palu.”
Säärane muusika läheb poiste sõnul ka rahvale peale. “Selline orkester nagu meie oma on Eestis vast veel ainult üks, sest ülejäänud mängivad ikkagi klassikalist muusikat,” lausub Rasmus.
Orkester kasvas välja pisemast puhkpilliansamblist. “Mõtlesime pärast kooli jõulukontserti, et meil on koolis tegelikult nii palju pillimängijaid ja lauljaid, et saaksime sõpradega kokku paraja orkestri,” räägib Edmar. “Vähestes koolides on ju tänapäeval orkester.”
“Orkestriga saab esitada palju rohkem kõlavärve kui näiteks bändiga, see on huvitavam,” lisab Rasmus.

Õpetajad naersid välja

Poiste sõnul lõid nad Reaalmažoori, et innustada teisigi õpilasi oma mõtteid ellu viima. “Kui alguses tulime ideega lagedale, siis meie omad toredad õpetajad naersid selle välja,” ütlevad poisid. “Meile anti mõista, et tegelegu me pigem koolitööga ja ärgu hakaku lollusi tegema. Pärast esimest kontserti oli aga kõigil üllatusest suu lahti.”
Praegu toetavad noort orkestrit nii õpetajad kui õpilased. Paljud pakuvad oma ideid, mida orkester mängida võiks.
Kuna Edmar on õppinud Tallinna Muusikakoolis, mõlemad on laulnud Estonia poistekooris ja mängivad ka pille, polnud orkestriga hakkamasaamine poistele suur mure. Mõlemad noormehed on Reaalmažoori dirigendid ja kui vaja, siis ka pillimängijad. Rasmus seab koosseisule lugusid, mida polegi enne orkestriga mängitud. Varsti valmib tal ka päris oma lugu.
Noormeeste kinnitusel ei pruugi peatne koolilõpp tähendada veel Reaalmažoori lõppu. “Jätkame orkestriga seni, kuni jaksu on. Arvan, et jääme ka üldiselt muusikamaailma juurde, oleme ju väikesest saadik sellega seotud.” 
“Jaanuaris saab meil kokku kaks aastat tegutsemisaega,” räägib Edmar. “Selle aja sees on toimunud meil kokku kaheksa kontserti nii Estonia kontserdisaalis, Pärnu kontserdimajas kui Tartus ja ainult kaks neist oma koolis.”
Tunnustamist väärivat algatust pani tähele ka Tallinna Noorsooamet, mis andis möödunud nädalal raekojas poistele üle võistluse “Tallinna noorte suured teod” peaauhinna. Samal üritusel tunnustati ka parimaid noorsootöötajaid ja teisi tublimaid noori. Auhinna said samuti ettevõtted ja organisatsioonid, kes noorte jaoks midagi ära teinud.
Poisid räägivad kui ühest suust, et kutse raekotta ja peaauhind tuli siiski täiesti ootamatult, kuid tunnustus oli ikka asja eest. “Oleme päris palju vaeva, higi ja pisaraid orkestrisse pannud,” lausub Rasmus. “Selle koosseis on ligemale kaks korda suuremaks läinud ja tase märgatavalt paranenud.”
“Päris esimesel kontserdil oli meil 15 mängijat, nüüd juba 35,” lisab ka Edmar. “Aga ikka on kõik meie õpilased teretulnud, oleme ju õpilasorkester.”
Selle aasta konkursile “Noorte suured teod” esitasid elanikud kokku 29 inimest või asutust, kellest Tallinna Linna Noortenõukogu valis välja auhinnasaajad. Auhinnaks on keraamik Kersti Karu loodud teoskulptuurid, aasta parim noorsootöötaja saab lisaks 15 000 krooni preemiat. Sel aastal võitis auhinna “Suured teod Tallinna noortele” Haabersti Vaba Aja Keskus, kes korraldas linnaosas laste liiklusalaseid teadmisi edendava üritustesarja “Haabersti Liiklusäss 2008”. Üritused lõppesid võistlusega Haabersti liiklusväljakul noorsoopolitseinike ja liiklusõpetajate valvsa pilgu all. Aasta noorsootöötaja tiitli pälvis Männiku noortekeskuse koordinaator Irina Kevel.

 

Kaia Jäppinen:
Tehke hullumeelsed ideed teoks!

Tahan noortele soovida julgust oma ideid teoks teha, ükskõik kui hullumeelsed need ideed ei tundu. Just piirideta mõtlemine annab eelise palju ära teha.
Tallinn on Eesti kõige noorem omavalitsus, kus noorte osakaal elanikest on ligemale 30%, seepärast tuleb ka nende arvamust kuulda võtta. Ka UNICEFi esindaja Toomas Palu teatas, et organisatsioon pikendas Tallinna kui  laste- ja noortesõbraliku pealinna tiitlit aastani 2011.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.