“Elus ja maadluses ei tule midagi lihtsalt, tööd peab tegema.”

Epp Mäe, maadleja
«Mõni tuttav ootab juba kuu aega koondamisteadet.» (0)
12. jaanuar 2009
Mari-Liis leiab, et riik oleks pidanud kriisimärke varem märkama, mitte purjetama laineharjal.

Tallinlane Mari-Liis tunnistab, et tema lähedasi on majanduskriis juba puudutanud, sest nii mõnigi firma vajab vähem töökäsi.

Mari-Liis (30) on praegu kodune. Poeg Kaspar on kahe ja poole aastane, tütar Maia vaid pooleaastane.
Järgmisel sügisel plaanib pereema tööle naasta. Mari-Liis töötab ühes majutusalases firmas direktori abina. Kas töökoht on sel ajal ikka alles? «Eks ikka, mul on firmaga kogu aeg tihedad sidemed,» kinnitab Mari-Liis.
Abikaasa Kaido tööks on aiad-väravad, tema teenistus ulatub üle Eesti keskmise. Mari-Liis saab kahe lapse pealt vanematoetust Eesti keskmise palga ulatuses.
Hinnatõusud ajavad hinge täis
Eelmise aasta hinnatõusud ja majanduslangus pole pere toimetulekut praegu veel mõjutanud, kahjuks ei saa sama öelda lähisugulaste kohta.
«Isa on mul kuuks ajaks sundpuhkusel,» ütleb Mari-Liis ja lisab, et firmas, kus isa elektrikuna ametis, koondamist siiski karta pole.
Samas on naise tuttav IT-spetsialist juba mitu kuud nö ooterežiimil: kas koondatakse või mitte.
Tarbimise piiramist pole pere majandusolukorrast tingituna pidanud otseselt tegema. Ülearu kulutamist on Mari-Liis üritanud alati vältida. Paraku oli kommunaalkulu eelmise kuu eest paras «kirves». «Aga siin pole midagi parata – tuleb ära maksta,» ohkab Mari-Liis. Reisimine hetkel kõne alla ei tule, sest lapsed on väikesed. Hea on ka see, et mööblile pole samuti vaja kulutada. «Suuremaid oste me ei plaani, aga arvan, et ma ei plaaniks neid ka muidu,» põhjendab Mari-Liis.
Laenuintresside tõus pole samuti eelarvet söömas, sest perel on õnnestunud laenudeta läbi ajada.
Hinnatõusu võtab Mari-Liis suhteliselt rahulikult. «Pigem ajab poliitika hinge täis. See Venemaa gaasijama ja järjekordne bensiinihinna tõus. Aga sinna pole midagi parata,» tõdeb ta.
Kuigi uuring näitab, et venelasi on tööpuudus seni tabanud rohkem kui eestlasi, ei usu Mari-Liis, et see peaks sotsiaalseid pingeid suurendama ja rahutusteni viima.
Karmide otsustega venitati
Majanduslanguse eest vastutavaks peab Mari-Liis valitsust. «Nad peaksid rohkem majandusteadlaste arvamusi kuulda võtma. Samuti tuleks reserve kasutada. Ansip ütleb, et reserve kasutame ainult kriisiaegadel. Kas siis praegu pole halvad ajad? Ja kui see aasta tuleb eelmisest hullem, tuleks siiski reserve teatud määral kasutada,» leiab Mari-Liis, kes ei usu, et inimeste vaesumine väga hulluks läheb – lihtsalt praegu on rasked ajad.
Naine ei arva, et Tallinn saaks Eesti mastaabis midagi ette võtta, samas on ta kindel ühes: «Valitsus oleks pidanud karmid otsused varem ära tegema, liiga kaua purjetati laineharjal. Oleks tulnud pikemalt ette vaadata, sest hoiatati ju kriisi eest küll.»

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.