"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Pensioniavalduse võib üle anda ka pangakontorites (0)
12. jaanuar 2009

Pensionärid, kellel on pensioniavaldus veel täitmata, ei pea selleks tingimata elukohajärgsesse pensioniametisse kohale minema, avaldust saab täita ka pangakontorites.

Alates veebruarist muutub pensionide ja sotsiaaltoetuste väljamaksmise kord. Uue seaduse tõttu hakkab pension laekuma peamiselt inimeste pangakontodele.
Swedbanki seeniorsegmendi juhi Merike Mikk ütleb, et kuigi pensionäridel tuleb harjumuspärasest postkontoris «pensi» järel käimisest loobuda, on pensioni laekumine pangaarvele siiski parem ja ka turvalisem lahendus. «Pangad on teinud ettevalmistusi selleks, et pensioni kättesaamine oleks ka edaspidi võimalikult mugav, kiire ja mis peamine – turvaline,» mainib ta.
Miku sõnul ei tarvitse pensioni­saajal uhkeid pangakontoreid peljata. «Pangatöötajatel on kogemusi eakate teenindamisega ja nad on igati abivalmis õpetama sularahaautomaadi kasutamist, maksete sooritamist ning vajadusel ka internetipanga kasutamist.»
Kui kellelgi pensionäridest on veel pensioniavaldus täitmata, siis selleks ei pea ta minema pensioniametisse – avaldust täita saab ka pangakontoris. Pank toimetab avalduse kiirelt ja tasuta pensioniametisse.   
Juba praegu saab 2/3 pensionäridest oma pensioni pangakontole. Nendel, kellel ei ole  pangaarvet või kes ei soovi seda kasutada (näiteks tervislikel põhjustel), on võimalus kasutada volituse alusel teise isiku pangaarvet. See on sobiv variant juhtudel, kui täisealised lapsed või teised usaldusisikud maksavad näiteks pensionäri või liikumisprobleemidega toetuse saaja kommunaalkulusid või ostavad toidu ja ravimid.
Mikk paneb kõigile südamele, et inimesed ei hoiaks pangakaarti ja selle PIN-koodi ühes kohas. PIN-kood peab olema teada ainult kaardi omanikule,  seda ei tohi avaldada ühelegi teisele isikule.
Lisaks üldistele pangakontorite ja pangaautomaatide kasutamise võimalustele on olemas alternatiivseid variante. Pensionäridele, kes ei taha loobuda postkontoris käimisest, on SEB loonud postipanga teenuse, mis on justkui panga ja postkontori ühendatud variant. Samuti on olemas Hansapanga pangabuss. Pangabussi teenust saavad kasutada need, kes elavad piirkondades, kus pangakontorid ja pangaautomaadid jäävad kaugele.
Pensionäridel on võimalus taotleda ka pensionide ja toetuste kojutoomist. Sel juhul tuleb toetuse saajal endal tasuda Eesti Postile postiteenuse kulu, 60 krooni kojukandelt. Sügava puudega töövõimetuspensionäridele, kellel on liikumistakistuse tõttu pangateenuse kättesaamine keeruline, hüvitab riik avalduse alusel pensioni kojukandeteenuse.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.