“Elus ja maadluses ei tule midagi lihtsalt, tööd peab tegema.”

Epp Mäe, maadleja
Inimesed ei tohi jääda külma kätte (0)
19. jaanuar 2009

Et ühistud ei jätaks kõrgete soojahindade tõttu maju kütmata, tegi Tallinn riigile ettepaneku luua ühistute tarbeks stabilisatsioonifond.

Eelmise aasta lõpus saatis Tallinna linnavalitsus majandus- ja kommunikatsiooniministrile Juhan Partsile kirja ettepanekuga, et vabariigi valitsus looks stabilisatsioonifondi hättasattunud korteriühistutele sihtotstarbelise laenu andmiseks. See aitaks vältida korteriühistute majandatavate elamute kütmata jätmist, mis oleks Eesti kliimas inimsusevastane.
Samuti võimaldaks ülalnimetatud stabilisatsioonifondi loomine vältida  korteriühistute pankrotte.
Kui 2007. a esimesel poolel maksis AS Tallinna Küte müüdava soojusenergia ühe megavatt-tunni hind lõpptarbijale koos käibemaksuga 473,66 krooni, siis nüüd ulatub see 1207,82 kroonini.
Kuna AS-l Tallinna Vesi ja AS-l Tallinna Energia on juriidiline õigus võlgujäänud korteriühistud teenuseta jätta, satuvad esimesena löögi alla töö kaotanud inimesed ja pensionärid.
Kütte hind on tõusnud paari aasta jooksul juba mitu korda, ja seda riigi heakskiidul.
«Inimesed ei suuda kannatada sellist kütte müügihinna tõusu – kui kaua ja kui palju võib seda veel tõsta, et riigi rahakott piisavalt täis saaks?» küsib Tallinna abilinnapea Eha Võrk. Millest moodustub müügihind ja kas soojusenergia tootmine ja tarnimine peab ikka olema sellise kasumimarginaaliga? Võrk leiab, et üleilmse majanduskriisi taha pugemine pole tõsiseltvõetav, eriti kui vaadata näiteks Tallinna Kütte kasumiaruandeid.
Eestis on soojusenergia kandjatel käibemaks 18%, samas kui peaaegu kõigis Euroopa Liidu riikides on see 5-8%. Arvestades meie palku ja pensione, mis Euroopa tasemele kaugele alla jäävad, saab olla vaid üks ettepanek – alandada soojusenergia käibemaks 5%.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.