"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
NÄDALA SÜNDMUS: HIINA UUSAASTAKARNEVAL (0)
19. jaanuar 2009

Laupäeva keskpäevast alates saab Kadriorus esimest korda näha ehtsat Hiina uusaastakarnevali. Pekingi külaliste kavas on hoogsad draakoni- ja lõvitantsud, värvikirevad lehviku- ja laternatantsud, wushu võitluskunstide etteasted ja hiina nukuteater. Kadrioru parki ehib jääskulptuuride allee. Avatud on hiina turg. Kõik üritused on tasuta! Hiina kalendri järgi algab Kollase Maapühvli aasta 26. jaanuaril kell 9.55 ja kestab 2010. aasta 14. veebruarini.

 Sel laupäeval saab Kadrioru pargis esimest korda näha tasuta ehtsat Hiina uusaastakarnevali ja maitsta idamaiseid roogi.
Tallinn tähistab esimest korda Hiina aastavahetust, mis on rahvarohke ja populaarne pidu näiteks Helsingis, Londonis ja teistes Euroopa suurlinnades.
Meil toimub Hiina uusaastapidu, mis kannab nimetust «Hiina uusaasta: Tule ja jää pidu», 24. jaanuaril kella  12-17 Kadrioru pargis. Linnarahval on kindlasti põhjust üritust vaatama minna, sest sinna saabub 43 esinejat otse Pekingist.
«Sellist eksootilist ja värvikirevat etendust iga päev ei näe,» nentis Lennart Sundja kultuuriväärtuste ametist. «Idamaiste traditsioonide ja uskumuste kogemine avardab maailmapilti. Tallinlastel on võimalus nautida ehtsat Hiina aastavahetust, ilma et peaks kallile reisile sõitma.»
Pekingi 2. keskkooli tantsutrupp esitab hoogsaid draakoni- ja lõvitantse, hiina tütarlapsed traditsioonilisi lehviku- ja laternatantse.
Pekingi kultuuribüroo välisasjade osakonna juhataja Sun Bo sõnul on draakon muistsete hiinlaste uskumus, lõvi aga sümboliseerib julgust ja jõudu. «Üle tuhande aasta on draakoni ja lõvi tantsud olnud hiina traditsiooniline kunst ning suurte sündmuste ja tähistamiste lahutamatu osa,» selgitas Bo. «On tavaline, et hiina koolinoored õpivad oma maa tavasid ja muu hulgas ka rahvuslikke tantse. Pekingi 2.  keskkooli õpilased on parimad õpilastantsijad Hiina pealinnas ja ehk isegi terves riigis.»
Väikestele nukuteater
Wu shu võitluskunstide trupp näitab võitluskunstide etendust, näitlejad rõõmustavad väiksemaid vaatajaid traditsioonilise hiina nukuteatriga. Avatud on hiina turg, kus huvilised saavad maitsta idamaiseid roogi.
Üritustest võtavad ka osa ka kohalikud idamaalased, teiste hulgas esineb näiteks korea folklooritantsu ansambel Arian. Draakonitantsu aitavad Eesti wu shu entusiastidel teha Helsingi draakonitantsijad.
«Helsingis tähistatakse Hiina uusaastat juba kolmandat aastat,» rääkis Sundja. «Sel elab 3000-4000 hiinlast ja üritus on alati menukas olnud.»
Helsingis tähistatakse Hiina uusaastat 25. jaanuaril, esinejad on samad kes Tallinnas.
Eesti kunstnikud ehivad ürituse ajaks pargi Kadrioru lossi lähedal Hiina kalendri 12 aastalooma jääskulptuuridega. Jääkujusid valmistavad näiteks Kirke Kangro, Aime Kuulbusch ja Tiiu Kirsipuu. 12 loomakujust moodustub allee, mille lõpus süttivad tuleskulptuurid.
Jääskulptuuride näitus
Valgusfestivali korraldaja Indrek Lehe sõnul on jääskulptuuridel Tallinnas samuti Ida kalendri aastate ring täis saanud. «Jää- ja tuleskulptuurid aitavad jutustada iidset budistlikku legendi aastate loomisest,» rääkis Leht. «Tallinnas on avalikke jääskulptuure tehtud samuti 12 aastat. Praegu on Pühvli aasta, 1996. aastal kaunistas Raekoja platsi samuti pühvel.»
11 jääskulptuuri valmistavad kunstnikud külmhoones, ainult selle aasta loom pühvel valmib kohapeal.
«Jää- ja tuleskulptuuridega kaunistatud Kadrioru park näeb tavalisest veelgi ilusam välja,» lubas Sundja. «Inimesi ootab tore päev värskes õhus.»
Tallinna abilinnapea Kaia Jäppinen nentis, et Hiina uusaasta üritused on Tallinna ja Pekingi vahelise koostöö hea näide.
«Idee sai alguse Tallinna ja Pekingi linnapeade kohtumisel eelmisel sügisel, kui uuendati kahe pealinna koostöölepingut,» rääkis Jäppinen. «Sündmus valmistab ette ka Tallinna Kultuuripealinna staatust 2011.aastal.»
Bo ütles, et Pekingil on olnud Tallinnaga alati head suhted. «Tallinna linnapea visiit meie pealinna süvendas linnadevahelist sõprust veelgi,» märkis ta. «Me loodame, et saame Hiina uue aasta pidustustega tuua Tallinnale õnnestumisi ja rõõmu.»
Hiina uusaastapeo korraldajad on Tallinna linnavalitsus koostöös Hiina Rahvavabariigi suursaatkonna, Pekingi linnavalitsuse kultuuribüroo, Helsingi linnavalitsuse kultuuriosakonna ja Tallinna Valgusfestivaliga.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.