"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Rahvas paneks kasiinod kinni (0)
19. jaanuar 2009

• Rahvas paneks kasiinod kinni vähemalt pooleks ööpäevaks. Hasartmängukohtade lahtiolekuaja piiramist pooldab 68% linlastest, selgub linna tellitud ja OÜ Faktum & Ariko korraldatud küsitlusest. «Küsitlus näitab, et rahvas toetab selgelt kasiinode lahtiolekuaja piiramist,» ütles abilinnapea Jaanus Mutli, kelle sõnul toetavad naised õnnemängukohtade lahtiolekuaegade piiramist veidi enam kui mehed. Naistest on piirangute poolt 71%, meestest peab seda vajalikuks 64%. Ka toetavad piiranguid teistest rohkem kõrgharidusega inimesed. Kasiinode lahtiolekuaja piiramise vastu on vaid 12% elanikest. Kindlat seisukohta ei osanud väljendada viiendik.

Mutli sõnul on pikemat aega üleval olnud küsimus, kas ja kuidas piirata kasiinode lahtiolekuaega, seetõttu telliti ka asjakohane uuring.
«Seni pole ükski omavalitsus julgenud kasiinode lahtiolekuaegu piirata,» nentis Mutli, «aga kui see aitaks kaasa sõltlaste arvu vähendamisele, tuleb asja kindlasti kaaluda.»
Kasiinode lahtiolekuajad on piiratud paljudes maailma linnades, kuid Tallinnas on enamik hasartmängukohti avatud 24 tundi ööpäevas. Rohkem kui pooled Eesti hasartmängukohtadest asuvad Tallinnas, kus neid on 90.
Eesti Hasartmängusõltlaste Ühingu juhatuse liige Leonhard Puksa on kahe käega kasiinode lahtiolekuaja piirangute poolt. «See oleks kindlasti tõhus abi kõikidele hasartmängusõltlastele,» ütles ta. Puksa leiab, et kuna tegu on lõbustusasutusega, võiksid need olla avatud kella 20-st kuni kella kuueni hommikul. «Kindlasti peaksid need kohad kinni olema tööajal,» mainis ta. «Kui kasiinod päeval ei tööta, siis ka nende tulekesed ei plingi. Kasiinod ei peaks üldse linnapilti risustama.» Veel peab Puksa ebaeetiliseks, kui kasiinod on lasteasutuste läheduses.
Inimestelt uuriti linna tellitud uuringus ka seda, millal võiks nende meelest kasiinode uksed üldse avatud olla. Siin jagunesid seisukohad kõigepealt kaheks. Üks rühm inimesi leidis, et õnnemängukohad võiks olla avatud üksnes kella 10-24.
«Teisisõnu öeldes leidis see osa inimestest, et kasiinod oleks enamasti kinni öötundidel,» tõdes Mutli.
Teine levinum arvamus oli see, et kasiinod peaksid olema kinni kella 19-st kuni hommikul kella üheksani ehk pigem just päevaajal.
Mõlema variandi poolt oli 19% Tallinna elanikest, kes üldiselt toetavad piiranguid või ei oma kindlat seisukohta.
Lahtiolekuaega kella 16-st kuni hommikul kella üheksani pooldas 6%, pärastlõunast hilisõhtuni 5%, öist lahtiolekuaega 5% ja päevast 4% küsitletutest. Lisaks leiab 15% linlastest, et õnnemängukohti ei peaks üldse olema ehk need võiksid kogu aeg kinni olla.
Küsitleti 501 inimest üle Tallinna, küsitlusega uuriti tallinlaste suhtumist õnnemängukohtade lahtiolekuaegade piiramisse ja isiklikke kokkupuuteid õnnemängukohtadega.
Mutli sõnul kohtuvad linna esindajad enne otsuste vastuvõtmist kindlasti kõigi asjast huvitatud osapooltega.
«Uuring annab nendeks kohtumisteks hea aluse, kust edasi minna,» mainis ta.
 2004. aastal oli Tallinnas ligikaudu 9000 hasartmängusõltlast, 2006. aastal juba 12 000.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.