"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Tööolud Tallinna wabrikutes (0)
19. jaanuar 2009

Tööpuudus kollitas paljusid tallinlasi ka saja aasta eest.

««Dwigatelis», kus tuhandetele ruumi leidub, töötawad praegu weel vaevalt 750 meest. Rauatreimisejaoskonnast on juba uuel aastal mitmed mehed paar päewa tööpuudusel kodus olnud, sest et meister wiimastele kohe tööd ei leidnud. Rattamajas, kus töö siiamaani kõige enam kiratses, on jällegi kuuele mehele lõpuarwe sisse kirjutanud.
Metalliwabrik pakub meile tööolude poolest kõige kurwemat pilti. Wabrikust, kus poolteist aastat tagasi üle 800 töölise töötasiwad, ei leia meie enam 150 meestki eest. Wedurijaoskonnas on kõigile meestele palgaraamatusse kirjutatud, et nemad ühes töö lõpetamisega ka lahti saawad. Uues masinamajas seisab suur masin juba mõnda aega.»
Nii kirjutas ajaleht Wirulane 20. jaanuaril 1909. aastal.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.