"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Ideeäss mõtles välja «riknemisvalvuri» (0)
26. jaanuar 2009

Veniv plastpudel, mähisprillid arvutiga töötajale – Ideepanga abil võivad uuenduslikud, esialgu ehk võõrana tunduvad ideed kunagi ka teostaja leida.

Talllinna poisi Deniss Karamõshkini isa töötab pikamaa-autojuhina, olles samal ajal suurepärane kokk. Eriti meeldib talle suppi keeta. Paraku on paar korda juhtunud, et enne sõitu minekut valmis keedetud supp on poja koju jõudmise ajaks mitte enam kõige värskem. Nii mõtleski Deniss, et küll oleks hea, kui miski annaks teada, kas supp kausis on ikka värske või hakanud juba hapuks minema. Näiteks võiks olla anumal peal kaas, mis oma värvi muutes näitab ühtlasi, millises värskusastmes on nõus hoitav toit.

Poiss arutas interneti teel asja Narva Pählimäe gümnaasiumis õppiva sõbranna Valeria Kuznetsovaga. Hiljem esitasid noored oma idee Tallinna linna ettevõtlusameti konkursile Idee Äss, mis oli mõeldud just noortele, 10.-12. klassi võistkondadele.

Lasnamäel Läänemere gümnaasiumis õppiva Denissi sõnul esitasid nad oma idee kohe konkursi alguses. «Siis unustasime asja ära, kuni saime teada, et oleme võitnud.»

Abilinnapea Jaanus Muttli ütleb, et eelkõige on Ideepank mõeldud loomingulisuse õhutamiseks. Ideed välja käies ei pea mõtlema, kas see on ka teostatav. «Ideepangas on see mõte siis üleval, avatud diskussiooniks ja edasiarenduseks,» selgitab Mutli.

Imekaaned on teostatavad

Denissi ja Valeria «riknemisvalvuri» kohta ütleb Aigar Vaigu Tartu Ülikooli füüsika instituudist, et see on tõepoolest teostatav. «Mitmetes ülikoolides on arendamisel materjalid ja elektroonika, mis suudab tarbijale anda infot pakendi sisu värskuse kohta,» lisab ta. Selliste sensoritega tegelevad maailmas mitmed töörühmad, USA Lõuna-Carolina ülikooli teadlased on aga loonud polümeeri, mis suudab määrata 22 peamisi roiskumisel tekkivaid mürgiseid lämmastikühendeid 97% täpsusega. Nagu uute tehnoloogiate puhul ikka, on probleem pigem hinnas.

Põltsamaa Felixi turundusjuht Marek Viiol peab Denissi ideed huvitavaks. «Ma ei oska öelda, kas roiskumist näitavat kaant on kusagil varem kasutatud, aga küsime seda tulevikku silmas pidades meid varustavatelt kaanetootjatelt,» lisab ta.

Tallinna ettevõtlusameti eestvedamisel käima lükatud Ideepanka (www.ideepank.ee) võib oma lahendusi pakkuda, aga neid võib ka sealt otsida. Näiteks otsis noorte pelmeeni- ja sõõrikukohvik Eat Ideepanga kaudu uusi lahendusi, kuidas saaks noor algaja ettevõte endale võimalikult odavalt reklaami teha lisaks juba proovitud flaieritele-üritustele. Parima idee väljakäijale pakuti auhinnaks tasuta praad. «Ehk polnud auhind nii motiveeriv, kui vaja, aga päris uusi ideid, mis endal juba mõtetest läbi käinud poleks, siiski ei tulnud,» meenutab kohviku majandaja Änn Jõgi. «Aga sellised asjad on vajalikud. Sinna saavad noored, kellel pole võimalik ideid teoks teha, oma mõtted üles riputada ja tunnustust leida. Samuti leiab sealt uusi kontakte.»

Jõgi on seda meelt, et mida rohkem proovid, seda rohkem on võimalusi, et leiad lahenduse. Ideepanka peaks tema arust rohkem tutvustama, et võimalikult palju ideid ja inimesi seal kokku saaks.

Idee pärineb Rootsist

Tallinna ettevõtlusameti juhi Kairi Teniste sõnul hakati ideepankade eri lahendusi maailmas uurima kolm aastat tagasi. «Meid huvitas, kuidas oleks võimalik aidata ettevõtjatel leida lahendusi probleemidele, kaasates selleks avalikkust, kliente ja koostööpartnereid,» ütleb ta. «Ettevõtlusamet tutvus ideepanga tööga eriti põhjalikult Rootsis. Seejärel otsustasime luua oma koostööpartneri, osaühinguga 2IN meile sobiva rakenduse.»

Ameti juhtivspetsialist Krista Kink ütleb, et kõige paremad ja loovamad ideede väljapakkujad on just alg- ja põhikooliõpilased. «Soovime, et Ideepank saaks kohaks, kus iga uue äriidee vajaja leiab endale sobiva idee ja iga oma ettevõtlusmurele lahenduse otsija lahenduse.»

Kahe aasta jooksul on panka sisestatud kokku 87 ideed. Ideepank jätkab ka sel aastal koostöös ettevõtjatega kursside väljakuulutamist ja uute äriideede avaldamist. Lisaks on paanis korraldada Idee Äss 2009 konkurss.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.