"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Vabaduse väljaku alt leiab varsti seikluse nii memm kui ka mudilane (0)
26. jaanuar 2009
Elamuskino hakkab pakkuma kiiret kihutavat seiklust.

Vabaduse väljaku alt leiab pärast ehitustööde lõppu seiklusliku 4D elamuskino, kus saab lennata Tallinna avastamise retkele, samuti kohviku, noorte infopunkti ja põnevad teadusnäitused.

Uus 4D kino tuleb küll pisut väiksem, kui Tartus Taskus, ent samas efektsem. Kui Tartus liigub ainult istekohtade platvorm, siis Tallinnas pannakse põnevuseotsijate tarvis elama terve ruum.

Tartu teaduskeskuse AHHAA juhataja Tiiu Silla sõnul peab keskus praegu läbirääkimisi firmaga, kes peaks välja töötama rajatava kino täpse kavandi. Sama firma on välja töötanud ka Tartu 4D kino. «4D kinos kombineeritakse 3D-nägemine ja eriefektid,» selgitas Sild. «Tartus on näiteks võimalik kogeda kinos tuult, vihma ja lund.»

Tallinna kinoruum mahutab 8-12 külastajat ja meenutab välimuselt kosmosesüstikut.

Silla sõnul on teaduskeskus näiteks Tartus alustanud päris oma filmi loomist, mis on suunatud sellele, et inimesed saaksid kihutada läbi Tartu. Filmis peaks kogema näiteks vetteplärtsatusi, aga ka palju muud. Sild lisas, et Tallinnas tahetakse kindlasti midagi samasugust teha, et samuti näiteks linna tutvustada. «See võiks meie arvates kultuuripealinnale väga hästi sobida. Võib lennata taevas, kihutada maa-alustes tunnelites ja väljuda hoopis tundmatutes kohtades.»

Et selle kino filmid kestavad kuni kuus minutit, siis on tegu kiire, kuid uhke seiklusega.

Vabaduse väljaku tõmbenumbriks kujuneb kindlasti ka Euroopas ligi miljonit külastajat paelunud Londoni teadusmuuseumi näitus. Seal on muu hulgas võimalik proovida eri spordialasid, näiteks võistelda maailma parimate sprinteritega või võrrelda oma korvi tabamise oskust tippkorviküttidega, katsetada oma tähelepanuvõimet ning panna proovile teadmisi olümpiavõitjatest interaktiivses mängus. Või hoopis võrrelda oma jalanumbrit tõeliste korvpalliässade omaga.

Tallinn sõlmis teaduskeskusega lepingu, mille järgi saab Tartus juba aastaid edukalt tegutsev keskus enda kasutusse suure osa väljaku alla kavandatud jalakäijate alast. Esialgsete arvestuste kohaselt hakkab linn keskusele maksma vähem kui miljon krooni aastas.

«Et AHHAA keskus on mõeldud kõigile alates beebidest ja lõpetades vanaemadega, püüame ka Tallinnas luua sõbraliku õhkkonna, nii et kõik tahaksid siia tulla,» rääkis Sild. «Tähtis on, et igaühele jaguks avastamisrõõmu.»

«Loodame kujundada Vabaduse väljaku alusest alast kutsuva linnaruumi,» ütles abilinnapea Taavi Aas. «Seepärast loobusime ka esialgsest kaubanduspindade plaanist. Eesmärk on teha see maa-alune maailm võimalikult ligitõmbavaks, et sinna ei laskutaks üksnes sõidutee ületamise vajadusest.»

Lisaks AHHAA keskusele mahub väljakualusele jalakäijate alale kohvik, infokeskus, noorte infopunkt ja tualettruumid, samuti Vabaduse väljaku ajalugu ning arheoloogiliste väljakaevamiste tulemeid tutvustav väljapanek.

Arheoloogilised kaevamised väljakul lõpevad tõenäoliselt märtsi lõpus või aprilli alguses. Keskus on kavas avada augusti lõpus.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.