"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Volikogus hoidis pinget ülal nuhkide ja selgeltnägijate teema (0)
26. jaanuar 2009

Kas politseinik hakkaks linnapeaks saades nuhkima, kas aseesimees on selgeltnägija? Sellised küsimused olid arutuse all viimasel volikogu istungil.

Esimene tõsisem arutelu tekkis istungi alguses sõnavõttude ajal. Volikogu aseesimees Tarmo Lausing rääkis linna võimalikust tulevikust, kui linnapeaks saaks Jüri Pihl. «Kui eluaegne ment, salapolitsei juht ja võib-olla ka kagebiit pannakse linnapeaks, tähendab see vähemalt, et linnapolitsei juurde luuakse salapolitsei üksus, seda muidugi salaja,» ütles Lausing «Linnaeelarvesse tehakse salajased read – millest me teada ei saa –, et rahastada salajasi tegevusi. Tallinna linn hakkab inimeste järelt nuhkima. Volinikke, ametite juhatajaid ja ametnikke hakatakse pealt kuulama ja neil käiakse kodus.»

Maimu Berg (fraktsioonivaba) oli Lausingu kõnest šokeeritud. «Minul isiklikult oli piinlik labast kõnet kuulata ja ma soovitan seltsimees Lausingul üles kaevata ka surnud sotsiaaldemokraatide kondid,» lausus Berg. «Küllap ikka leiab veel, millega virutada.»

Odavad erastamised

Teine suurem keskustelu toimus istungi lõpul järelepärimiste ajal. Ülle Rajasalu (Reformierakond) küsis linnapealt, miks on linn andnud kortereid võileivahinna eest rikastele inimestele, kes on need kohe edasi müünud.

«Igal inimesel on õigus oma vara vabalt müüa või kinkida,» vastas Savisaar. «Linnavalitsus ei koosta ülevaateid, mis tehinguid eraomanikud on teinud, ja me ei saa rakendada omandi kasutamisele piiranguid. Tallinna linnavalitsus soovib pakkuda sundüürnikele eluaset. Sundüürnikena eluruumi taotlejate arv on vähenenud 500 leibkonnani ja sel aastal sundüürnike küsimus lõpuks laheneb.»

Savisaare sõnul on ju enamik Eesti inimesi saanud oma korterid odavalt kätte ja paljud on need kallimalt edasi müünud. «Teie erastasite Nurmiku põik 1 kinnistu suurusega 800 ruutmeetrit 30 000 krooniga,» lausus Savisaar Rajasalule. «Me ei hakka ju edaspidi kontrollima, mida te selle krundiga edasi teete. Katrin Karismaa (Reformierakond) erastas Virmalise 7-16 asuva 109 ruutmeetri suuruse korteri 31 920 krooni eest – on ikka odav müük küll! Kaks aastat tagasi müüs ta selle edasi, ei tea, kas kallimalt või odavamalt. Miks need inimesed, kes said linnalt korteri, on korruptandid, aga teised, kes odavalt erastasid, ei ole? Kontrollarvutused on näidanud, et linnalt korteri saajatest on kinnistu edasi müünud sama suur protsent kui 90ndatel korteri erastanud inimestest.»

Aseesimees kui selgeltnägija

Helge Hallika (Reformierakond) imestas Lausingu eriliste võimete üle. «Tarmo Lausing arvas kahe kuu eest, et linnapeaks tuleb härra Ansip, nüüd pakkus, et härra Pihl, ja võib-olla kahe kuu pärast ta arvab, et tuleb veel keegi,» rääkis Hallika. «Ega hätta Lausingust pole saanud Keskerakonna selgeltnägija?»

«Iga poliitik peab olema natukene ka selgeltnägija,» ütles Savisaar. «Härra Lausingul oli õigus kaks kuud tagasi, oli õigus praegu, ja on ka õigus, kui ta pakub mais välja kellegi kolmanda. Ega Tallinna linnapea koht nii kehvake ka pole, et ainult Jüri Pihl seda tahab. Tahtjaid sellele kohale on küll ja sügiseni ujub neid veel välja.»
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.