"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Ansip vältis teravatele küsimustele vastamist (0)
02. veebruar 2009
Andrus Ansip

Üks valitsusjuht, üheksa küsimust opositsioonilt, 236 minutit kõneaega ja mitte ühtegi ammendavat vastust – selline oli Riigikogu eelmise esmaspäeva infotund.

 

Viimase nelja aasta jooksul pole enam kellelegi kahtlust jäänud, et peaminister Andrus Ansip oskab ebamugavatest küsimustest osavalt mööda hiilida. On aga kaheldav, kas sellise meisterlikkuse järjekordne demonstratsioon riigikogu 26. jaanuari infotunnis ikka tekitas meie riigi elanikes positiivseid emotsioone.

Pensionide suurendamise teemat opositsiooni esialgses küsimuste nimekirjas polnud. See sündis arutelu käigus, pärast peaministri mõttekäiku, et toetuste ja pensionide saajatel tuleb unustada ajad, kui korterist korterisse käis sularaha jagav postiljon, ning järgida soomlaste ja rootslaste kogemusi, kes on harjunud pangaautomaatide ja internetipangaga.

Edasi arenes jutt ootamatus suunas. Selle asemel, et vastata saadik Kalle Laaneti küsimusele, kas pensioni 14%-line kasv pärast 1. aprilli on tõenäoline, teatas peaminister, et pensioni suurendada oleks… liiga kerge. Pärast laialivalguvaid arutlusi selle üle, kuidas bensiini ja diislikütuse hinna langus peaks langetama ühiskondliku transpordi piletihinda ja miks seda ei juhtu, kutsus Ansip üles majanduses uusi teid otsima.

«Me püüame kõik 2009. aasta eelarves ettenähtu ära teha palju väiksemate kulutustega,» lubas peaminister. «Ma arvan, et kokkuhoiuvõimalusi on vaja leida seal, kus neid on raskem leida, aga mitte alluda kiusatusele hoida kokku sealt, kus see on kergem.»

Kõige järgi otsustades oli nende sõnade taga selge vihje: valitsussektori kulutuste pealt peaminister kokku hoida ei kavatse. «Võib lõputult rääkida riigiteenistujate koondamisest, aga on vaja vastata küsimusele, mida konkreetselt silmas peetakse,» märkis Ansip. «See ei ole kirvetöö: koondame – ja õnn ongi käes. Kui me kõik ära koondame, siis võime jõuda kogu Eesti Vabariigi koondamiseni, aga seda ei taha meist keegi.»

See-eest töötajate koondamine Eesti Energias ja Eesti Põlevkivis tekitab valitsusjuhis positiivseid emotsioone. «Ma rõõmustan selle üle, et Eestis hakati nii väärtuslikke ressursse nagu põlevkivi ja elektrienergia tarvitama efektiivsemalt,» vastas ta saadik Valeri Korbi küsimusele. «1990–2005 kuulus Eesti nende Euroopa riikide hulka, kus atmosfääri paisati kõige rohkem süsinikdioksiidi. Seda vähendati kuni 52%. Arvan, et niisugune vähendamine poleks mitte ainult Eesti, vaid kogu maakera elanike huvides.»

Kõneldes Keskerakonna ettepanekust kahandada ministrite esinduskulusid kolmandikuni, soovitas peaminister saadikutel endal selleks valitsusliikmetele eeskuju anda, aga küsimusele, kas kaitsepolitsei järgis Tallinna linnavalitsuses seadust, vastas Ansip, et juhtunus ei maksa otsida «parteilisi põhjusi».
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.