"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Kriisiplaan tulekul (0)
09. veebruar 2009

• Tallinna plaanitav abipakett peaks keskenduma nii tööpuuduse leevendamisele kui ka ettevõtluse toetamisele. Tallinna linn hakkas koostama abipaketti linna elanikele ja ettevõtjatele, et üle elada seoses majanduslangusega saabunud rasked ajad. Abipaketi nimetusega «Tallinna abipakett majanduskriisi üleelamiseks» esitab linnavalitsus linnavolikogule aprilli algul. See keskendub kuuele olulisele valdkonnale: tööpuuduse leevendamine, kulutuste ümbersuunamine, linna toetused ja sotsiaalabi, raskustesse sattunud inimeste nõustamine, energeetika ning ettevõtluse toetamine.

 

«Kaks kõige valusamat teemat on kindlasti küttehindade järsk tõus ja tohutu kiirusega suurenev tööpuudus,» ütles abilinnapea Jaanus Mutli. Küttehinnad tõusid eelmisel kütteperioodil 62% ja käesoleval kütteperioodil veel 57%. Tallinna Küte on küll teatanud, et langetab jaanuarist kütte hinda 9%, kuid jaanuaris jääb hinnatõusuks võrreldes eelmise kütteperioodiga ikkagi u 50%.

«Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning riigi konkurentsiamet, kelle pädevusse kuulub küttehindade läbivaatamine ja kooskõlastamine, pole võtnud oma kohustusi täie tõsidusega,» nentis Mutli.

Samal ajal jääb tööta üha suurem hulk inimesi, kes satuvad kohe raskustesse eluasemekulude tasumisega. Kui 2008. aasta alguses oli Tallinnas registreeritud töötuid 1,5%, siis praegu kannatab tööpuuduse all ligikaudu kolm korda rohkem inimesi ehk 4,8%. «Viimasel nädalal on Tallinnas igal tööpäeval registreeritud 154 uut töötut,» rõhutas Mutli. «Seetõttu keskendub väljatöötatav abipakett suuresti uute töökohtade loomisele (sh sotsiaalsed töökohad), töötute juriidilisele nõustamisele, kütte hinnatõusu kompenseerimisele, töötute täiendavale rakendamisele linna heakorratöödel, sotsiaalmajutusüksuste rajamisele ning supiköökidele täiendavate vahendite eraldamisele.»

Linnapea Edgar Savisaare sõnul on Eesti majanduses erakorralised ajad, mis puudutavad ka paljusid Tallinna elanikke. «Majandusprognoose muudetakse iga kvartal, ja kahjuks ainult halvemaks,» ütles linnapea. «Kindlustunne on vähenenud nii elanikel kui ka ettevõtjatel. Iga päev küsitakse: mis saab edasi, kas lõpuks tuleb ka riik omalt poolt välja majandust toetavate meetmetega? Tallinn ei saa olla kõrvaltvaataja, minu kui Tallinna linnapea kohus on astuda samme, et aidata hättasattunud inimesi, soodustada ettevõtteid uute töökohtade loomisel, et tagada linna areng.»

Mutli kinnitas, et ka linna eelarve vaadatakse üle, leidmaks halduskulude vähendamise võimalusi. «Samas püüame igal juhul mitte muuta 2009. aasta investeeringuid, sest need tagavad paljudele tallinlastele töökoha säilimise,» lausus abilinnapea. «Meil pole kavas eelarvet kärpida, nagu riik seda teeb, küll aga tahame suunata täiendavaid vahendeid uute töökohtade loomisse ja ettevõtluse tugevdamisse. Me ei tea, kui kaua majanduskriis kestab, kuid ma olen kindel, et Tallinn tuleb sellest olukorrast välja, säilitades oma tugevuse ja andes olulise panuse kogu Eesti majandusele. Tallinn ei jää kõrvaltvaatajaks, vaid tegutseb, et majanduskriis üle elada, töötades välja omapoolse abipaketi, mida nii mõnedki Euroopa mõjukad linnad on samuti teinud või tegemas.»

Linnalt oodatakse töökohtade loomist

Enamik linnaelanikest ootab, et Tallinn tegeleks majanduskriisi tõttu hätta sattunud inimeste aitamisega, selgub Faktum Ariko uuringust.

Üldjoontes leiab 80% inimestest, et linnavalitsus peab aktiivselt tegutsema, pakkudes mitmesugust tuge. Küsitluses nimetatud moodustest pälvis enim toetust sooja toidu jagamine hädasolijaile, aga ka täiendavate töökohtade loomine linna heakorramajanduses ja kommunaalteenuste sektoris – et töötutel võimaldatakse senisest enam teenida elatist näiteks linna heakorra- ja muudel abitöödel. Meetmete vajalikkuses olid ühel meelel noored ja vanad, eestlased ja venelased, naised ja mehed.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.