"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Linn sai valmis uue mürakaardi (0)
09. veebruar 2009
Helga Ruusi sõnul on tema kõrvakuulmisega kõik korras, ent sellegipoolest on osal Tallinna tänavatel raske kaaslase juttu kuulda.

Mida suurem linn ja mida rohkem linnaliiklust, seda enam vaevab linlasi müra. Tallinna äsja valminud mürakaardi eesmärk on teavitada inimesi näiteks enne kinnisvara ostmist, millises kohas on müra keskmisest enam. Samuti saavad ehitajad teada, millises piirkonnas peaks ehitama majad tavapärasest mürapidavamaks.

 

 

 

«Müraprobleemile pole kiireid lahendusi, sest kõik asjakohased meetmed nõuavad suuri investeeringuid,» nendib keskkonnaameti vanemspetsialist Kristina Zotejeva. Siiski tahab Tallinn saada senisest vaiksemaks linnaks. See aga ei käi üleöö, pigem tuleb hakata müraga arvestama uusi planeeringuid tehes. Linn lõi välisõhus leviva keskkonnamüra vähendamise tegevuskava, kuhu on koondatud abinõude loetelu ja nende elluviimise maksumus järgnevaks viieks aastaks. Kavasse on võimalik veel ettepanekuid esitada.

Tallinna mürakaarti vaadates saab teada, et kõige enam mõjutab tallinlasi liiklusmüra. Probleemiks on ka raudteeliikluse müra, kuid seda piirkonniti. «Kaebusi rongimüra kohta on viimasel ajal vähem tänu raskete kaubarongide liikluse vähenemisele,» ütleb tervisekaitseinspektsiooni füüsikaliste ohutegurite peaspetsialist Margus Mihkelsoo.

Trammid krigisevad

Trammiliiklus on tunduvalt väiksema sagedusega kui autoliiklus. Öösiti võib trammitee lähedal elavaid inimesi häirida krigin, mida trammid tekitavad järsult pöörates. Lennumürast mõjutatud inimesed elavad peamiselt Tallinna lennujaama ümbruses ja Ülemiste järve Järvevana tee poolsel küljel. Lauluväljaku kontserdid võivad küll ümbruskonda häirida, kuid nende mõju üldisele müraolukorrale on väike.

Tervisekaitseinspektsiooni on inimesed müra pärast viimasel viiel aastal kaevanud 75 korral, märkis Iiris Saluri tervisekaitseinspektsioonist. «Autoliikluse üle kurdetakse Lembitu, Tehnika, Lauteri, Tulika tänaval, samuti Narva, Tartu, Pärnu maantee läheduses, Vabaduse puiesteel ja Tallinna ringteel,» mainib ta. «Raudteeliiklus häirib raudteeharude läheduses: Veerenni, Kotka, Tehnika, Raudtee tänaval.»

Mihkelsoo sõnul on liiklusmüraga seotud probleemidele Tallinna tingimustes enamusel juhtudest võimatu lahendust leida, seda eeskätt hoone välisterritooriumil nõutava normtaseme saavutamise osas. «Hoones on normtaseme saavutamine võimalik paremat heliisolatsiooni kasutades,» lisab ta.

Zotejeva toob ära keskkonnamüra vähendamise tegevuskavas kavandatud kõige olulisemad tegevused. Esikohal on just uute planeeringute puhul juba aegsasti müraga arvestamine. See kehtib nii elurajoonide, parkide kui ka teede planeerimisel, on ju ennetada alati lihtsam, kui juba olemasolevat ümber teha.

Akendele heliisolatsioon

Samuti toob Zotejeva kavas välja vajaduse kasutada rohkem ühistransporti, vähendades samas selle mürataset. Samuti näeb kava ette hoonete akendele heliisolatsiooni.

Tallinna välisõhus leviva keskkonnamüra vähendamise tegevuskavaga saab tutvuda ja lõpliku variandi tarvis oma ettepanekud esitada 3.–16. veebruarini kõikides linnaosavalitsustes ning linnavalitsuse teenindusbüroos.

Elektrooniliselt saab tegevuskavaga tutvuda aadressil www.tallinn.ee (Pealeht › Mida › Linnaruum › Loodus ja keskkond › Välismüra). Kirjalikud märkused ja ettepanekud on oodatud hiljemalt 16. veebruariks aadressil Tallinna keskkonnaamet, Harju 13, 10130 Tallinn või elektrooniliselt keskkonnaamet@tallinnlv.ee.

Mürakaardi avalikud arutelud

Avalikud koosolekud toimuvad linnaosade kaupa

Nõmme, Mustamäe ja Haabersti linnaosade avalik arutelu toimub Mustamäe linnosavalitsuses (Tammsaare tee 135) 16. veebruaril kl 15–17.

Lasnamäe ja Pirita linnaosade avalik arutelu toimub Lasnamäe linnaosavalitsuses (Punane 16) 17. veebruaril kl 15–17.

Kristiine, Kesklinna ja Põhja-Tallinna linnaosade avalik arutelu toimub Kristiine linnaosavalitsuses (Tulika 33b) 18. veebruaril kl 15–17.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.