“Elus ja maadluses ei tule midagi lihtsalt, tööd peab tegema.”

Epp Mäe, maadleja
Mäsu galerii laseb noorel kunstnikul eputada (0)
16. veebruar 2009
Kunstigümnaasiumi direktor Märt Sults näidab Toomas Altnurme arvutigraafikat, lisaks on Mäsus praegu üleval Viktor Koškini fotod ja Epp Perteli visandid.

Noortel kunstnikel avaneb peagi võimalus näidata oma taieseid uues galeriis, mille rendihind on neile teistest paikadest kordades odavam.

 

 

 

Tallinna Kunstigümnaasium renoveeris Tööstuse 1 asuva endise Pelgulinna raamatukogu ruumid kunstigaleriiks. Mäsu-nimelise galerii kolmes suuremas ja ühes väiksemas ruumis on seintel kõrgust 3,5 meetrit ja põrandapinda kokku 88 m2.

Gümnaasiumi direktori Märt Sultsi sõnul on galerii paik, kus noored kunstnikud saavad tavalisest mitu korda odavamalt oma taieseid eksponeerida.

«Meil täitub varsti kunstikoolina 45 aastat, kuid seni pole õpilaste tööd eriti majast välja saanud,» rääkis Sults. «Koolis on küll kunstituba olemas, kuid koolimaja on õpilaste ja õppimise jaoks, mitte kunsti näitamiseks. Koolimajja tavaliselt keegi kunsti vaatama ei tule ja võõrad ei saagi siin kogu aeg sisse-välja jalutada. Uus galerii on nagu kooli visiitkaart, kus ka õpetajad saavad oma töid näidata.»

Ulmesummat poole vaja

Sults kinnitas, et Mäsus võivad oma töid välja panna ka teised kunstikoolid ning kunstiakadeemia, mille hoidlad on üliõpilaste töid pilgeni täis. «Noortel kunstnikel on näiteks ilma kultuurkapitali abita raske oma näitusi korraldada, sest galeriide päevatasu on kõrge,» lausus Sults. «Alles alustaval kunstnikul on aga raske toetust saada. Samas on kunstnik nagu eputis, ta tahab näidata, mida on teinud, ilma et läheks ema käest 15 000 krooni küsima.»

Sultsi jutu järgi küsiks kool näituste eest vaid galerii kommunaalkulude hinda, mis jääb 1500 ja 3000 krooni vahele. «Esimene aasta on hinna kujunemise aasta, et teada, palju kommunaalteenustele kulub,» mainis direktor. «Aasta lõpus võtame kokku keskmise, mille järgi saab paika panna tunni hinna.»

Praegu on Mäsus üleval Viktor Koškini fotod, Toomas Altnurme arvutigraafika ja Epp Perteli visandid. Nö ametlikult avab galerii uksed märtsis, ennast tutvustada soovivate kunstnike järjekord ulatub novembrisse.

Toomas Altnurme sõnul maksab tööde näitamine galeriides 8000-10000 krooni. «See on kunstnikule ulmesumma, arvestades, et ka töö tegemine ja vahendid maksavad,» ütles ta. «Mäsu on tasulistest galeriidest kõige odavam. Noortel on tavaliselt keeruline galeriidesse pääseda, sest tahtjaid on palju ja alati tuleb kandideerida. Löögile võib pääseda alles aasta-paari pärast, kuid selleks ajaks on näitus, mida kunstnik esitleda tahtis, juba aegunud.»

Tulevikus avatud stuudio

Aprillis korraldab Mäsus EKA tudengite näituse August Künnapu. «Midagi geniaalset need ruumid ei ole, kuid tudenginäituse jaoks täiesti sobivad,» tõdes Künnapu. «Asukoht on hea, kesklinna lähedal. Galeriid on tavaliselt üsna kallid, Mäsu aga küsis kahe nädala eest 1500 krooni. Kui üliõpilased selle veel omavahel ära jagavad, siis ei tule summa kuigi suur.»

Kooli oma galeriist on Sults unistanud 13 aastat ehk sama kaua, kui on olnud kunstigümnaasiumi direktor. Vahepeal tühjana seisnud raamatukoguruumide kooli kasutusse saamist taotles Sults Põhja-Tallinna linnaosalt kaks aastat. «Linnaosa pakkus ruume vähemuskonkursi alusel, olime nõus need korda tegema
180 000 krooni eest miinus maksud. Sellise ruutmeetrihinnaga ei tee tavaliselt keegi mingit remonti, kuid meie saime hakkama.»

Linnaosalt saadud summaga värvis kool ruumide seinad ja laed, vahetas elektrisüsteemi, tihendas aknad ning tegi korda ventilatsiooni ja WC.

«Kahjuks ei saa siin näidata tarbekunsti, sest selle jaoks vajalikud letid võtavad ruumi,» ütles Sults. «Loodetavasti saab galeriist tulevikus kõigile avatud stuudio, kus töötab pidevalt mõni kunstnik. Külastajad saavad aga vaatama minna, kuidas töötab meister ja kuidas sünnivad maalid.»
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.