"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Peatoimetaja veerg: Kas kokkuhoid või valitsejad pukis? (0)
16. veebruar 2009

 

Tänasel raskel ajal peaksime kokku hoidma. Ja inimesed peaksid võimalusel säästma raha pere esmatähtsateks vajadusteks. Samuti peaksid pered, sugulased ja sõbrad eriti tugevalt kokku hoidma ja aitama üksteist ühtehoidmise mõttes. Kedagi meist ei tohiks abist ilma jätta, meid rahakoti, elupaiga vms alusel teistest paremaks ega halvemaks pidada.

Tallinna haldusreformi sisu on täpselt sama ehk siis kokkuhoidmine otseses ja ülekantud tähenduses. Eesmärk on lihtne ja arusaadav – hoida kokku raha ja tagada raskel ajal teenuste parem kättesaadavus. Eesmärk on saada korda ühistransport, ehitada paremaid teid, arendada koolivõrku ja ehitada lasteaedasid lapsevanemate vajadusest, mitte valla või linna piiridest lähtuvalt.

Reform paneb kaalukausile selle, mis on tähtis ja mis mitte. Tähtsad pole ju mitte linnaosavalitsuste soojades kabinettides istuvad nn valitsejad, vaid inimesed oma konkreetsete hädade ja muredega. Tähtis on inimeste võimalikult hea teenindamine, mitte valitsemine. Seega ongi reformi teine peamine eesmärk, mida saab sõnastada sama lihtsalt: teenused lähemale, poliitika kaugemale. Ja kui küsida tohib, paljud meist üldse teavad oma linnaosavanema nime, rääkimata halduskogust? Keskmiselt teab sõltuvalt linnaosadest neid nimesid vaid iga viies või koguni kümnes linnaelanik.

Haldusreformi vastaste võitlus vana süsteemi ehk linnaosavanemate soojade kohtade säilimise nimel paneb õlgu kehitama. Kas meie linnaosa elu ei võiks siis tõesti paremini juhtida kogenud ametnik? Kas linnaosa tänavaid käib ainuisikuliselt pühkimas poliitiline linnaosavanem või oskab seda tööd korraldada keegi teine?
Linnaosa ei ole ju linnaosavalitsus, sest musta­mäelane on ikka mustamäelane ja Nõmme elanik nõmmekas.
Sina otsustad, mis on siis lõppkokkuvõttes tähtsam – kas see, et poliitilised linnaosavanemad iga hinna eest pukki jääksid, või see, et iga linnaosa sees oleksid võimalikult lähedal käe-jala juures sotsiaalteenused? Sina otsustad!

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.