"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Seisukohti Tallinna haldusreformi teemal (0)
16. veebruar 2009
Anu Toots

Linnaosade valitsused on kulukad

Andrus Ansip, peaminister:
Vaid pool aastat tagasi teatas ka peaminister Andrus Ansip oma sõnavõtus järgmist: «Kui tahta haldusterritoriaalsest reformist kokkuhoidu, siis tuleks pilk pöörata Tallinna linnale. Tallinna linn oli odav üleval pidada elanikel siis, kui ei olnud linnaosavalitsusi. Kui tehti linnaosavalitsused, siis halduskulud kasvasid hüppeliselt.»

Kulud ja süsteem kontrolli alla!

Anu Toots, politoloog:
Tallinna linnaosadega seotud haldusreform oleks igati mõistlik otsus. Samuti oleks positiivne ümberkaudsete valdade Tallinnaga kokkukasvamine, kuna praegu on kogu asjaajamine ja kulude süsteem liiga segamini. See aitaks süsteemis korda luua. Linnaosade reformiga ei kerkiks inimeste jaoks esile ka mingeid puudusi.

Reformiga saad paremad teenused!

Sulev Mäeltsemees, Tallinna Tehnikaülikooli professor:
Ka Riias ja Helsingis on linnajaod puhtalt teenindusüksused, seega järgiks Tallinna kavandatav haldusreform naaberriikide kogemust. Samuti aitaks haldusreform kindlasti parandada linna pakutavate teenuse kvaliteeti.
Ka Suur-Tallinna teema on tegelikult juba aastaid üleval olnud ja on selge, et Tallinna tänane seisund on ajaloole jalgu jäämas.
Paljud inimesed on kolinud Tallinna äärealadele, ent käivad sealt ikkagi Tallinna tööle ja tarbivad paljusid Tallinna teenuseid ja infrastruktuuri.

Tegu on üliõige otsusega!

Jüri Mõis, endine linnapea:
Toetan nii Tallinna ja tema lähivaldade liitumist kui ka linnaosavalitsuste muutmist pigem teeninduspunktideks. Nende paiknemine võiks olla pigem seotud elanike arvuga, mitte linnaosa piiridega.
Ka Suur-Tallinna idee on jube vahva – täiesti õige asi. Mida suurem on haldusüksus, seda efektiivsem on selle töö. Linnaosavalitsused on üldse tekkinud poliitiliste üksustena. Inimesi, kes võimule tahtsid pääseda, oli rohkem, kui tollal Tallinnas rajoone.
Reform ei tähenda seega, et linnaosad kui sellised otseselt ära kaoksid.

Teenus olgu kodu lähedal

Anna Levandi, iluuisutreener:
Kui haldusreform tõepoolest aitab juhtimiskulusid kokku tõmmata, siis on see ehk isegi mõistlik mõte. Peaasi, et linnaosaelanik saab oma väikestele muredele linnaosas lahenduse, mitte ei pea kuhugi sõitma hakkama
Elan Nõmmel ja käin aeg-ajalt oma linnaosavalitsuse sotsiaalosakonnas asju ajamas. Aga linnaosavanema nime ei teagi. Oma tööasjade pärast suhtlen rohkem Haabersti linnaosavalitsusega. Linnaosavalitsuse juht peaks olema inimene, kes suudaks õigeaegselt ja korrektselt aruandeid teha. On ta sealjuures poliitik või ametnik, ei ole kuigi oluline.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.