"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kiriisiajal tuli eesti töölistest lahti saada (0)
23. veebruar 2009

Sada aastat tagasi toimusid sarnaselt tänapäevaga paljudes töökohtades suured koondamised. Huvitav näide oli selles osas Tallinna sadam.

 

«Teiste wabrikute ja töökodadega wõrreldes, kus ennast peaaegu igal pool trööstitus tunda annab, on meie tööolud natuke paremad. Tööpäew on üheksatunnine ja laupäewal kestab töö seitse tundi. Tööpuudust peaaegu märgata ei ole, wõetakse isegi wahetewahel uusi töölisi, peaasjalikult lukuseppasid juurde, sest kewade poole tuleb weel laewade parandamisega rohkem tööd. Wiimasel ajal liiguwad aga kuulujutud ringi, nagu oleks töökodade juhatus Peterburist eeskirja saanud mille järele ainult 50 protsenti eestlasi tohib tööle wõtta. Nendele jutudele andis ka see asjaolu hoogu, et ühte eestlast-lukuseppa, kes ennast pakumas käis tööle ei wõetud kuna paari päewa pärast üks wenelane-lukusepp kohe wastu wõeti. Nagu ka wäljastpoolt töölised rääkida teawad, hakatawat eestlasi, kellede protsendiarw wahest kaheksakümne peale tõuseb, märtsikuul lahti lastama.»

Nii kirjutas ajaleht Wirulane 23. veebruaril 1909.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.