"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tootsi klass aitab õppimises järje peale (0)
23. veebruar 2009
Tallinna Ühisgümnaasiumi Tootsi klassi juhataja Kristiina Raud on ühtlasi kooli psühholoog. Tema väike kabinet mahutab parasjagu kõik tootsid, kes tihti veedavad seal ka vahetunde.

Nn Tootsi klassis, kus õpetaja saab õpilasele palju rohkem aega pühendada, on ka suurte õpiraskustega noorel enamasti võimalik oluliselt oma õppeedukust parandada.

 

Seitsmes Tallinna koolis tegutsevasse nn Tootsi klassi on koondatud need õpilased, kes põhikooli keskpaigas õppimisega jänni jäänud – olgu siis tihedast puudumisest tekkinud lünkade, huvi puudumise või muude probleemide tõttu.

«Loomulikult tegeldakse meil koolis õpiraskustega lastega ka väljaspool Tootsi klassi,» ütles Ühisgümnaasiumi Tootsi klassi juhataja Kristiina Raud. «Kasutame kõikvõimalikke tugisüsteeme – meil töötab sotsiaalpedagoog, logopeed, 1.-2. klassi nõrgematele õpilastele on parandusõpe, vajadusel rakendame individuaalseid õppekavu, teeme õpilase positiivse arengu programme, igal õpetajal on järeleaitamistunnid jne. Kui aga näeme, et ikkagi varitseb oht, et suures tavaklassis jätkamise korral võib põhikooli lõpetamine sattuda kahtluse all, siis püüame seitsmenda klassi lõpetanud õpiraskustega õpilastest saada kokku eraldi klassikomplekti.»

Pealinn otsustas uurida, kuidas tootsidel koolis läheb. Koolipäeva keskel, ühiskonnaõpetuse tunnis oli kohal pisut üle poole õpilastest – kuus tüdrukut ja kaks poissi. Kaost, isegi mitte korralagedust klassis ei olnud.

Võimeid tuleb kasutada

«See, kuidas neid tulemuslikult tööle saada, on minu jaoks siiani paras pähkel,» ütleb ajalooõpetaja Merike Vent. «Viimasel ajal on aga nii mõnigi õpilane hakanud hoolsamalt koolis käima ja ka hinded on paranenud. Osa neist saaks väga edukalt hakkama, õpiks raudse kolme, kui isegi mitte nelja peale, aga nad ei kasuta alati oma võimeid. Üks poiss on meil siin täitsa helge pea, aga lüngad on juba sedavõrd suureks läinud, et neid täita on väga keeruline.»

Õpilased omalt poolt kuulutavad, et Tootsi klassis käimine on puhas rõõm. «Meil on siin ülitore!» teatab keegi tagareast.

Kõik lapsed on kindlalt nõuks võtnud kevadel klass ära lõpetada. Noorte optimismi jagab ka klassijuhataja: «Ma olen positiivne oraakel ja ütlen, et kõik lõpetavad. Mõnel ehk tuleb suvel lisatööd teha… aga eks see paistab.»

Et Tootsi klassi lapsed võiksid tavaklassis sama hea tulemuse saavutada, seda õpetajad ei usu. «Siin saab nendega intensiivsemalt tegelda,» väidab Raud. «Kolmekümneses seltskonnas pole õpetajal lihtsalt võimalik neile nii palju aega pühendada. Tõenäoliselt oleks neid nii mõnigi kord korrarikkumise eest tunnist välja saadetud,või oleks neil süvenenud tunne, et ka siis pole miskit lahti, kui üldse midagi ei tee. Nüüd aga on nad pidevalt õpetaja silma all ja kaasõpilaste selja taha peitu pugeda ei õnnestu.»

Väikesed klassid aitavad

Ka õpetaja Vent leiab, et osa Tootsi klassi õpilastest oleks end tavaklassis ilmselt väga nigelalt tundnud, nüüd on aga kõik võrdsed. «Eks ma õpetan neid ikka sama moodi nagu teisigi, hindan aga õige pisut leebemalt, vastavalt selle klassi keskmisele tasemele,» märgib ta.

Et Tootsi klass toetab nõrgemate õpilaste edasijõudmist, tunnistavad ka juba lõpetanud tootsid ja nende vanemad. Tagasisidet küsides on selgunud, et 80-90% meelest on see klass olnud edasijõudmisel toeks.

Ka praegused tootsid kinnitavad, et on muutunud mõistlikumaks, distsiplineeritumaks ja targemaks.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.