"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
5 küsimust (0)
02. märts 2009
Jüri Kuuskemaa

Jüri Kuuskemaa, kunstiajaloolane

Mis teeb Tallinna eriliseks?

Mõtlesin, et Tallinna iseloomustab kõige paremini lause: «Sellesinase kireva lärmaka sadama ja kaubalinna kohal kerkivad tornid, mis sööstavad taeva poole.»

Kuidas teist sai parim Tallinna giid?

Olen giiditööd propageerinud, kuid see on mulle siiski kõrvaltegevus. Olen lugenud palju raamatuid ja mul on võrdlemisi hea mälu. Millegipärast on siis märgatud, et ma midagi tean.

On teil aega ka kunstiajalooga tegelda?

Eesti kunstiajaloo raamatu teises köites on minult viis peatükki. Praegu loen raamatu «Peeter ja Katariina Tallinnas» venekeelse variandi veerge, samuti tutvustan ärksatele vene koolinoortele ekskursioonidel Eestit. Olen töötanud 45 aastat Kadrioru kunstimuuseumis, nüüd kirjutan raamatut lossist ja pargist. Pean ennast omamoodi koolipapaks, kes inimestele teadmisi jagab. Raadiosaadet «Memoria» kuulab 30 000 inimest, see on minu klass.

Milline on Tallinna külastav turist?

Meil on pikka aega rõhutud kultuuritule massiturismile, neile, keda huvitavad vaid kõrtsid. Mõned veedavad tõesti kogu oma aja Raekoja platsil juues, mõnede küsimustele vastates olen aga minagi jänni jäänud.

Mis veetleb turiste Tallinna juures?

Tähelepanu tõmbab see, mis on samasugune nagu kodus, teisalt jälle see, mis on märgatavalt erinev.

Kesk- Euroopa inimestele räägin, et Tallinn on ehitatud saksa joonega hansagootikas, mis on sarnane kõigis hansalinnades. Kuid võrrelge seda näiteks Lüübekiga – kui erinev ta samas on! Kõik see kohalik paekivi, mis annab erilise võimsuse ja samas omapära, mida mujal ei leia.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.