"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Kas kuritegevus kasvab või kahaneb? (0)
02. märts 2009

Kuigi justiitsminister Rein Lang leiab, et majanduslangus ei too tingimata kaasa kuritegevuse kasvu, kasvas ainuüksi Tallinnas kuritegevus tänavu mitmes valdkonnas.

 

 

 

Et kuritegevuse numbrid on kasvuteel, seda kinnitab kujukalt ka justiisministeeriumi koduleht. Näiteks tänavu jaanuaris registreeriti Tallinnas 1800 kuritegu 224 juhtumit ehk 14% rohkem kui mullu sama ajaga.

Samas räägib justiitsminister Rein Lang Riigikogus esinedes teist keelt. «Võrreldes 2007. aastaga kasvas kuritegevus 2008. aastal 1%,» märkis minister. «Muidugi, ka see võib tunduda väga halb, kuid tuleb tunnistada, et möödunud aastal olid pisivargused järjekordselt võrdsustatud raskete kuritegudega.»

Hämamine statistikaga

«Külm pea ja ratsionaalne mõtlemine viivad Eestit edasi,» ütles Lang. «Hakata oletama, et majanduslike probleemide teke toob kaasa kaose, ei ole midagi muud kui politikaanlus. Niisuguses olukorras pääsevad võimule need, kellele kuritegevusega võitlemine tähendab ainult repressioone, üleskutseid nö kord majja lüüa ja võimalust karmistada karistusi. Aga ka vajadust panna luku taha poliitikud, sulid ja vargad.»

Võitlus, mida tema juhitav ametkond peab kuritegevusega, ei meenuta millegagi võitlust tuuleveskitega, mainis justiitsminister. «Vaadates ennast peeglist, näen ma seal ilmselt Sancho Panzat» — nende sõnadega vastas Lang keskfraktsiooni kuuluva parlamendiliikme Aivar Riisalu küsimusele, kas talle ei näi, et meie riigis meenutab võtlus kuritegevusega Kurva Kuju Rüütli kangelastegusid.

Opositsioon siiski ei jaga Langi optimistlikke seisukohti.

Maainimesed on loobunud

«Selleks, et veenduda justiitsministri esitatud statistiliste andmete petlikkuses, piisab vestlusest maaelanikega, kusjuures ei ole vaja sõita kaugetele äärealadele, jätkub Tallinna lähistel käimisest,» ütles Rahvaliidu fraktsiooni saadik Karel Rüütli. «Nad ei teata enam politseile röövimistest ega vargustest, sest usk sellesse, et süüdlasi õnnestub leida, on kadunud või kadumas. Ma usun, et ka härra Lang tunnistab tõsiasja, et praegune olukord ühiskonnas on hoopis teistsugune kui veel paar kuud tagasi. Selleks, et olla valmis muutustele adekvaatselt reageerima, tuleb realistlikult hinnata olemasolevaid tendentse. Vastasel korral võime olla võitluses kuritegevusega samasugusel positsioonil nagu valitsus viimasel kahel aastal riigieelarvega.»

«Ei ole vaja ennustada seapõrna järgi, et näha ette kuritegevuse kasvu seoses majanduslangusega,» lausus ka Keskerakonna saadik Toivo Tootsen. «Meie austatud peaminister rääkis, et möödunud aastal ei olnud mingit kriisi, aga kui oligi, siis on tema nõus kogu elu elama niisugusel kriisiajal.»

«Kas tasub majanduslanguse ajal tegeleda eneserahustamisega?» küsis Langilt keskerakondlasest saadik Kalle Laanet, kes oli Ansipi esimeses valitsuses (2005-2007) siseminister. «Kas poleks arukam pöörata rohkem tähelepanu avalikkuse informeerimisele nendest ohtudest, mis kriis esile võib tuua?»

Samal ajal, kui justiitsministri sõnul kasvas kuritegevus kogu riigis jaanuaris 1%, on pilt Tallinnas sootuks teistsugune – võrreldes 2008. aasta jaanuariga kasvas kuritegevus 14%.

Vastavalt justiitsministeeriumi andmetele registreeriti tänavu jaanuaris Tallinnas 1800 kuritegu. Seda on 14% (224 juhtumit) rohkem kui mulu sama ajaga.

Iga teine kuritegu Tallinnas

Kui võrrelda jaanuari andmeid 2008. aasta 12 kuu keskmiste näitajatega, näeb samuti 5% kasvu.

Tallinnas registreeritud kuriteod moodustavad 46% Eestis registreeritud kuritegudest. Võib öelda, et peaaegu iga teine kuritegu sooritatakse Tallinnas.

2009. aasta jaanuaris vähenes Tallinnas raskete ühiskondliku korra rikkumiste (27% vähem kui aasta tagasi), ähvarduste (39% vähem) ja dokumentide võltsimise arv. Sel aastal pole Tallinnas registreeritud ühtegi tapmist, 2008. aasta jaanuaris sai neid kirja kolm. Vähenenud on ka nende kuritegude arv, mille toimepanemisel kasutati vägivalda.

Kuritegevus kasvab

Võrreldes eelmise aasta jaanuariga on sissetungide arv Tallinnas tõusnud 60-lt 97-le ehk 62%, varguste arv 807-lt 1010-le ehk 25% ja kelmuste arv 64-lt 138-le ehk 116%.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.