"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Peatoimetaja veerg: Tegelik solidaarsus (0)
02. märts 2009

«Kui me juba oleme võtnud sihiks suurema solidaarsuse, siis peaksid jõukamad ka riigi arengusse rohkem panustama. Nagu öeldakse: seisus kohustab,» leiab Tallinna Ülikooli professor ja heaoluriigi temaatika ekspert Anu Toots.

Ühtlasi tuletab ta meelde, et kuna just omavalitsused saavad vaesed raskel ajal oma õlgadele, olles niiviisi probleemidega silmitsi, ei tohiks riik linnadelt ja valdadelt raha ära võtta. Tegelikkus on vastupidine – riik võtab linnadelt ja valdadelt ära 1,5 miljardit krooni ehk sisuliselt kandib oma miinuse omavalitsuste kraesse.
Kui rääkida veel astmelisest tulumaksust, siis on enamik tarku inimesi ammu aru saanud, et meie «uuenduslik» maksusüsteem ongi vaid seetõttu maailmas nii haruldane, et see on üks väga rumal maksusüsteem.
Kõigile inimestele, olenemata nende sissetulekust,  täpselt ühesuguse tulumaksuga lajatamine on ühelt poolt lihtsalt ebaõiglane ja teisalt riigi efektiivse toimimise seisukohalt ütlemata kahjulik otsus. Väiksema tulu saajale tuleks ikka rohkem leivaraha kätte jätta!
Samuti on meie sotsiaalsüsteem täiesti vildakas, luues ühisest maksurahast põhjendamatuid hüvesid sageli just neile, kes seda üldse ei vajakski. Suurimat abiraha saavad riigilt praegu ju enamasti jõukamad inimesed. Mida rohkem sa teenid, seda suurem on su haigushüvitis, koondamishüvitis – teenigu sa või 100 000 krooni kuus.
Hiigelpalgaga inimene ei peaks ju saama hiiglaslikku haigusraha ega hiiglaslikku koondamishüvitist! Ehk piisaks talle haiguse korral Eesti keskmisest toetusest?
Need inimesed aga, kes peaksid sotsiaalsüsteemist enim abi saama, jätab riik sellest sageli ilma.
Eesti riik peaks praegu väga otsustavalt suunda muutma, et jõuda Euroopa heaoluriikide sekka. Millegipärast aga hoiab osa Eesti otsustajatest meie  pehkinud eduloost kramplikult kinni. Reformidel hoitaks justkui pidurit peal. Olgugi et just Eesti kui väike riik võiks olla paindlik ja eriti kiiresti reageerida muutunud oludele.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.