"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Töötute klubi abistab (0)
02. märts 2009

• Tallinn lõi töötutele esimese klubi, tulevikus on plaanis rajada linna eri paikadesse teisiga samalaadseid. Tallinna esimene tööklubi aitab 50+ vanuses inimestel end videotreeningu ja rühmatöö abil tööandjatele ahvatlevamaks muuta. Lasnamäel asuva Lindakivi keskuse teise korruse saal on täis ärksaid ja soliidseid härrasid ja prouasid. Üks neist, 60-aastane muusik ja endine õppejõud Igor Jõeleht tuli klubisse esmalt põnevuse pärast. «Mõtlesin, et ehk kuuleb midagi tarka ja vajalikku,» räägib Jõeleht. «Pealegi tahtsin näha, palju siin veel minusuguseid on.»

 

 

Klubi jättis mehele kohe alguses hea mulje. «Õhkkond on üllatavalt positiivne, siinsed inimesed sisendavad optimismi,» ütleb Jõeleht. «Hea, et selline projekt üldse lahti läks.»

Mida siis töötute klubis tehakse? Psühholoogi käe all analüüsivad kokkutulnud enda positiivseid külgi. Ees ootavad ka videotreeningud, kus inimesed saavad rollimängude kaudu analüüsida enda käitumist näiteks töövestlusel. Hiljem õpitakse dokumentide vormistamist, enesereklaami oskust. Lisaks saavad töötud rühmatöödes üksteise muredele lahendusi leida.

Klubi tööd juhtiva MTÜ Mahena psühholoog Maarika Juuse nimetab ettevõtmise eesmärgiks soovi näidata, et ka vanemas keskeas inimesed saavad tööjõuturul hakkama, kui neid vaid veidi abistada.

«Nooremad teavad paremini, kust ja kuidas tööd otsida, selles vanuses inimesed on aga ilma juhisteta,» räägib Juuse. «Just enne jõule koondati 50+ inimesi pimedal ajal pakkide kaupa.»

Juuse sõnul on inimestel tänu klubile võimaliks tulla oma muredega välja ja saada selgust, kes nad on. «Paljud võtavad töökoha kaotust kui tragöödiat, mitte võimalust uusi kogemusi omandada,» lisab ta.

Ka tööklubi korraldamisega seotud sotsioloog Iiris Pettai leiab, et selline ettevõtmine on väga vajalik. «Paljud üle viiekümneaastased on suurepärased spetsialistid,» nendib ta. «Terve maailm tegutseb praegu vanemate inimeste tööle rakendamise nimel.»

Pettai sõnul on inimesed kursusest väga huvitatud ja tung sinna on suur. «Sellele vanusele korraldatakse tööklubi esmakordselt Eestis, varem on neid vaid noortele tehtud,» mainib ta.

Kui töötute klubi liige Igor Jõeleht kiidab linna klubi asutamise eest, annab ta samas riigi tööturupoliitikale hävitava hinnangu. «Eesti riik ise ei investeeri tööturgu pea sentigi. Abistamine funktsioneerib teataval määral vaid koondatutele,» ütleb Jõeleht, kelle hinnangul on ka Eestis tekkinud massilisel tööpuudusel ja majanduskriisil kindel põhjus. «Süüdi on 90ndatel raamatutest õpitud lausliberalism, see, et Eesti järgis Milton Friedmani teooriat. Arenenud riigid sellist lausliberalismi ei lubanud ja neil on praegu kergem. Omal ajal aga arvasid Laar ja Kallas, et teisedki riigid peaksid meie liberalismist eeskuju võtma.»

Tööklubi tegutseb Tallinna kodurahu programmi raames ja käib Lindakivis koos esmaspäeviti, ühel nädalal eesti-, teisel venekeelne rühm. Kella 11-16 kuulatakse loenguid ja tehakse rühmatööd, sellele lisandub korralik lõunasöök ja soovi korral ka individuaalne nõustamine päeva lõpus. Klubis osalejaid ootavad ka kodused ülesanded nagu koolis. Ja kõik see on töötutele tasuta.

Tulevikus on plaanis tööklubisid luua teisteski linnaosades. «Suurim vajadus oleks Põhja-Tallinnas,» ütleb Pettai. Rühma võib registreeruda kuni 50 inimest ja praegu on eesti rühmas veel vabu kohti. Koolitus kestab juunini. Huvilised saavad võtta ühendust telefonil 5277157.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.