"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Peatoimetaja veerg: Protest julma kärpekava vastu (0)
16. märts 2009

Vabariigi valitsus käitub täna kui mõisahärra, kelle sulased me kõik oleme. Sulastena toodame oma taludes kaupu ja teenuseid, millest laekuvad maksud ja aktsiisid mõisahärra kaukasse. Ta on ennast täis ning arvab, et hea elu ei lõpe kunagi. Peale seda kiitleb mõisahärra pere heal ajal sellega, kui hästi on nad meie juhtimist korraldanud, ja laiutab oma kulutustega.

Alles siis, kui meie lõunanaabrid juba laulavad kogu täiega «Mõisad põlevad, saksad surevad», ärkab meie mõisahärra unest ja hakkab tegutsema. Ta on kindlal veendumusel, et sulased söövat liiga palju, nii et esimene asi, mida ta teeb, on toidunormi vähendamine. Meie arvamust, et ajal, mil ametlikult iga 13., mitteametlikult iga seitsmes inimene on juba tööta ning talusid on vaja toetada nende püüdlustes hinge sees hoida, ei võta mõisahärra kuulda.
Just sellise ütlemata täpse iseloomustuse valitsuse kohta kandis 12. märtsil Tallinna omavalitsuse foorumil ette üks Eesti linnajuht. Foorumil protestis üle 200 omavalitsustegelase valitsuse kärpekava vastu, mis võib jätta kohaliku elu täiesti soiku. Bussid jäävad paljudes paikades seisma, lasteaiad ehitamata, toetused vähenevad.
Et me oleme tõesti muutunud sulasteks või lausa pärisorjadeks omal maal, sellest annab otseselt märku valitsuse otsus kärpida poole aasta jooksul juba enam kui kolmel korral kohalike elanike rahakotti. Nii et paljud vallad peavad löögi alla seadma oma teedeehituse, kultuurielu ja  noorsootöö. Ja ega tavainimene pruugi tingimata kohe aru saada, kes on kärpe taga. Et tegelikult sunnib valusatele kärbetele valitsus, mitte kohalikud otsustajad.
Eriti alatu on näiteks see, kui kärbete tegelikud autorid hakkavad otsesõnu avalikkusele valetama ja rahvast eksitama. Aga just seda nad täna juba teevad, süüdistades iseenda tehtud jõhkrates kärbetes tegelikult linnu ja valdu. Inimesed, avage silmad ja ärge laske ennast eksitada! Kärpekava autor on valitsus ja üksnes tema peab ohtlike kärbete eest ka oma naha ja karvadega vastutama.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.