"Kui vanasti said inimesed tänaval petta, siis nüüd internetis."

Joosep Kaasik, Põhja prefekt
RoboMiku tekitab teadusehuvi (0)
16. märts 2009
Põhikooli õpilased eelmise aasta konkursil roboteid liiklusülesandeid lahendama utsitamas.

Reaalkool õpetab noori konkursil roboteid ehitama, tekitades nii huvi reaalainete ja insenerikutse vastu.

 

Tallinna reaalkool korraldab 17. ja 18. märtsil 7.–9. klasside õpilastele üleriigilise koolinoorte robootikakonkursi RoboMiku. Eri projektide raames on see koolile juba kolmas kord sügis- ja kevadvaheaegadel sellist üritust korraldada.

Reaalkooli arendusjuht Jaana Roht ütles, et võistlus pole iseenesest raske. «Osalejad saavad kindla ülesande, mida robot tegema peaks, ja vastavalt sellele siis ehitavad ja programmeerivad,» selgitas ta. «Ülesande sisu selgub alles võistluse ajal, et õpilastel poleks võimalik ennast varem just selleks ette valmistada.»

Eelmisel aastal pidi õpilaste ehitatud robot ületama kindla skeemi alusel tänavat, oskama valgusfoori juures teed ületada ja parkida. Teises ülesandes pidid sumorobotid üksteist ringist välja nügima.

Ülesanded koostab MTÜ Robootika, kes muul ajal korraldab noortele robotitealaseid koolitusi. «Seekord teeme ehk veidi keerulisemad ülesanded,» ütles MTÜ Robootika kooliprojekti juht Alvo Aabloo. «Eeldame, et paljud võistlejad on samad, kes eelmistel kordadel, ja tahame, et neil oleks ikka põnevust.»

Kaheliikmelistesse võistkondadesse kuuluvad õpilased, kes on vähemalt korra elus robotit ehitanud. Osaleda võib ka nende õpetaja, kuid see pole kohustuslik, sest konkursile kutsub juhendajad reaalkool. Osalemine on õpilastele ja õpetajatele tasuta.

Roboteid ehitavad õpilased legokomplektidest nimega Mindstorm, mis loodud just õppe-eesmärkidel. Iga kool võib kasutada ka oma legokomplekti, mille hinnast poole maksab soovi korral kinni Tiigrihüppe Sihtasutus.

Aabloo sõnul on konkursi eesmärk populariseerida õpilaste hulgas teadust ning äratada neis huvi reaalalade ja inseneri elukutse vastu. «Tahame tehnikamängu abil näidata, et reaalained pole tegelikult rasked ja igavad, ja lastele igatahes võistlus meeldib,» ütles ta.

Esialgsetel andmetel astub võistlustulle umbes 15 võistkonda, just nii palju on reaalkoolil endal legokomplekte välja pakkuda. Kõik kaasa löönud koolid saavad selle kohta tõendi.

Samal ajal reaalkooliga toimub robotikonkurss ka Tartu Kivilinna gümnaasiumis. Kaugemalt tulnud õpilastele on korraldatud toitlustamine, sisustatud õhtune vaba aeg ja leitud klassiruumides magamiskohad.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.