"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Kuressaares võivad lasteaednike palgad langeda viiendiku (0)
22. märts 2009

Erinevalt Tallinnast tahab näiteks Kuressaare linn vähendada oma lasteaednike palka lausa 18% võrra, ja ka teiste linnade lasteaednike palk pigem langeb.

 Erinevalt Tallinnast tahab näiteks Kuressaare linn vähendada oma lasteaednike palka lausa 18% võrra, ja ka teiste linnade lasteaednike palk pigem langeb.

Lasteaednike liidu juht Heli Poolake lausub, et ainus paik, kus tema teada lasteaiaõpetajate palgad tõusid, on Valgamaa. «Kuna algul oli teada, et riigilt tuleb investeeringuteks ja palkade tõusuks 300 miljonit krooni, ei osanud omavalitsused arvestada, et see raha jääb tulemata,» lisab ta.

Samas on paljude linnade ja valdade lasteaiad riigieelarve kärbete tõttu oma töötajate palku langetanud või jätnud heal juhul eelmise aasta tasemele. Et teema on hell, näitab kas või see, et lasteaednikud ise on mõnes linnas kommentaaridega väga kitsiks muutunud.

Kui näiteks Postimees kirjutas veel veebruaris, et Tartu linnaeelarve kärpimise hoos langevad löögi alla lasteaednikud, kelle töökoormus ilmselt väheneb ja palgad viiakse eelmise aasta tasemele, siis nüüd Tartu lasteaiad teemat hea meelega kommenteerida ei soovi.

Midrimaa lasteaia juhataja asetäitja Ellen Einaru ütleb, et nende õpetajate palkadega on nii, nagu Tartu linnavalitsus otsustas, ja muude kulutuste osasa vaadatakse, kuidas hakkama saadakse. «Aga millegipärast ma arvan, et ei ole volitatud sellest rääkima,» lisab ta. Ka Tartu lasteaia Sass juhataja Lea Laumäe soovitab ajakirjanikel asja kohta linnavalitsusest küsida.

Tartu linnavalitsuse finantseerimise peaspetsialist Irina Aab ütleb, et kuigi selleks aastaks oli viieprotsendiline palgatõusu plaan, jäävad linna lasteaedade töötajate palgad mullusega samale tasemele.

Saaremaa Ida-Niidu lasteaia juhataja Helin Vinteri sõnul on neil kavas vähendada lasteaednike palka 18%, kuigi otsust pole veel kinnitatud. «Eks lasteaiatöötajatel võttis aega selle asjaga harjuda,» ütleb Vinter. «Aga kuna praegu ei lähe kusagil kuigi hästi, siis oli võib-olla selle võrra kergem leppida.»

Lasteaed on pidanud kärpima ka majanduskulutusi, aga laste jaoks on siiski kõik nagu varem.

Tallinna lasteaednikud said palgaraha juurde

Tallinn eraldas sel kolmapäeval oma lasteaednike palgarahaks veel 27 miljonit krooni lisaks varem eraldatud 20,6 miljonile. Riik jättis eelarvekärbetega lasteaedadest 47 miljoni kroonise augu, mistõttu tuli raha leida linna enda rahakotist. Samas peavad lasteaiad siiski tegevuskulusid kokku hoidma ja tagama ka rühmade maksimaalse täituvuse.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.