"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Peatoimetaja veerg: Eestimaad laastav kärpekatk ja topeltmoraal (0)
22. märts 2009

 

Ausalt öeldes ei meenu mulle lähiaja ajakirjandusest ühtegi lugu, mis räägiks tänavate halvast olukorrast Tartus, Viljandis, Kuressaares või mõnes muus suuremas linnas. Ometi on teede olukord suhteliselt kehv paljudes paikades ja muutub peagi veel kehvemaks, sest valitsus kärpis teede raha tänavu ligikaudu 500 miljoni krooni võrra.

Ka lörts ja muud Eestile omased halvad ilmastikuolud on ajakirjanduse järgi otsustades eriti tülikad vaid Tallinnas, mitte mujal Eestis….

Rääkides siinkohal ka maad laastavast kärperallist, siis ei meenu, et meedias oleks pikalt kajastatud lasteaednike palgakärbet Kuressaares, rääkimata muudest linnadest.

Kuigi Tallinn suutis õnneks leida lasteaednike palgarahaks juurde 47 miljonit, on mujal Eestis, kas või viimatimainitud Kuressaares, riigieelarve kärped lasteaednike rahakotti ju eriti julmalt kergendamas.
Miks ei suudeta kärpimise teemat kajastada piisava põhjalikkusega, kuigi see puudutab tervet Eestimaad? Kas Eesti ongi vaid Tallinn? Või ei tahetagi näha kaugemaid Eestimaa nurki, sealset elu ja inimeste probleeme?

Me püüame seda viga parandada. Kogu Eestimaa kõik linnajuhid hakkavad peagi tegema negatiivseid lisaeelarveid. Juba varsti  jõuab ilmselt meie kõrvu lugusid uskumatutest kokkuhoiumeetmetest.
Ja me püüame ülima põhjalikkusega näidata, milline kärpekatk hakkab laastama kogu maad. Kuidas tavalised inimesed hakkavad valitsuse julmade otsuste tõttu kannatama, sest on selge, et Padari kärped ei jää vaid paberile.

Samuti on ülimalt ränk see, et kuigi kärped on juba jõudnud paljude inimesteni, pole riigiisadel ehk valitsusel ikka veel mingi reaalset kriisiplaani ega abipaketti kõige nõrgemate kaitseks.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.