"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Algab kevadine koristamisralli: tänavad ja koduõued puhtaks! (0)
30. märts 2009

• 24. aprillist 24. maini kestval heakorrakuul veab linn ära elanike suuremõõdulise prügi ning jagab ehituskaupluste sooduskuponge, tasuta mulda ja isikuid.

 

 

«Tundub, nagu poleks «Teeme ära!» kampaaniast kasu olnudki, inimesed viskavad endiselt rämpsu maha,» kurdab laulja Uno Loop, kutsudes elanikke siiski heakorra-kuu jooksul oma kodutänava puhastamisel aktiivselt kaasa lööma.

«Olen praegu Laulasmaal maakodus ja siin on aasta ringi tegemist,» ütles Loop, kes muidu elab Tallinnas Sõpruse puiesteel. «Koristan näiteks mahalangenud oksi ja murdunud puid, õue eest tuleb kogu aeg hoolitseda.»

Loobi kinnitusel on kevadised puhastuskampaaniad vältimatud ja vajalikud. «Möödasõitjad viskavad pidevalt igasugust rämpsu maha,» pahandas ta. «Vaikselt ikka lootsin, et möödunud aastal toimunud «Teeme ära!» kampaaniast on kasu, aga ei midagi. Mina pean ju selle prahi äravedamise eest maksma. Siiski on meil naabritega iseenesest mõistetav, et võtame suuremad koristustööd koos ette.»

Linnaosad ootavad endale appi vabatahtlikke – koole, ettevõtteid, pensionäre ja teisi linlasi, skaute, korteriühistuid, mittetulundusühinguid. Kindlasti leiavad kevadkoristustel rakendust töötud.

Haabersti

Haabersti hooldab aprillis ja mais 3000 ruutmeetril põõsaid, asendab puuduvaid ja rikutud tänavasilte, koristab õue- ja pargialadelt graniitkillustikku, kastab teid, koristab Kakumäe ja Harku järve rannad, kõrvaldab ebaseaduslikud prügimäed, riisub 520 000 ruutmeetrit haljasalasid, remondib lõhutud pargipingid ning asendab vajadusel prügiurnid. Linnaosa veab heakorrakuu raames ära elanike aia- ja pargijäätmed ja vana kodutehnika ning nõustab heakorra-, haljastus- ja prügiteemadel korteriühistuid. Koos linnapolitseiga on plaanis teha ettekirjutusi heakorrastamata eramaade ja haljasaladel vedelevate autoromude omanikele. Aprilli lõpus ootab Haabersti vabatahtlikke Kakumäe rannaparki koristama. Haabersti jagab ka istikuid.

Lasnamäe

Lasnamäe kogub lenduvat prahti ja rehve kaheksas kohas kokku 239 hektaril, likvideerib kümme omavolilist prügilat, neli räämas kioskit ja viis omavolilist reklaamikandjat, korrastab pargipinke ja prügiurne. Sõidu-, kõnni- ja pargiteedelt koristatakse talvist puistematerjali ja pestakse sõiduteid.

Lasnamäe heakorratalgud algavad 24. aprillil kell 10 Katleri 2 asuval spordiväljakul, töö juurde käib võsaraie ja põõsaste tagasilõikus Laagna tee nõlvadel. Toimub ka konkurss «Lasnamäe puhtaks», millest võivad osa võtta kõik linnaosa korteriühistud, ühepereelamud, ettevõtted ja haridusasutused. Konkursi raames puhastatakse kinnistute ja nendega külgnevaid linnamaid.

Kristiine

Kristiine linnaosa linnamajanduse osakonna juhtivspetsialisti Anu Sügise sõnul pannakse neil heakorra põhirõhk piirdeaedadele. «Kuna linnaosa piirdeaiad olid üsna hullus seisus, kutsusime kolm aastat tagasi elanikke üles neid korrastama,» ütles Sügis. «Tulemus oli hea ja nii otsustasime sel aastal aedadega jätkata. Elanikud, kes soovivad oma tarad korda teha, saavad linnaosavalitsusest kupongi, mille esitamisel teevad ehituskauplused soodustusi. Paremini aia korda teinud omanikku ootab aga 10 000-kroonine preemia.»

Kristiine peab 29. aprillil oma kevadtalguid Tedre tänava ääres, Keemia tänava ja Sõpruse pst vahel. Seal likvideeritakse ebaseaduslikud prügilad ja raiutakse võsa. Vabatahtlikud on oodatud kell 16 Kirsi 8a lastemänguväljaku juurde. Töövahendid ja -kindad muretseb linnaosavalitsus, kes pakub pärast tööd ka suppi.

Põhja-Tallinn

Põhja-Tallinn koristab parke, haljasalasid ja teid sinna talve jooksul kogunenud prahist, samuti kõrvaldab omavolilisi prügilaid. Põhja-Tallinna koristustalgud toimuvad 24. aprillil Stroomi puhkealal, kavas on pargi ja metsaala koristamine.

Nõmme

Nõmme korraldab 9. mail Nõmme-Mustamäe maastikukaitsealal talgupäeva, mille jooksul koristatakse elanike abiga piirkonna Vanaka-poolsest otsast prügi ja raiutakse võsa.

«Kevadise heakorrakuu ajal toimuvatel koristustalgutel on kavas koristada metsaaluseid, mis pärast talve näevad taas üsna koledad välja,» ütles linnaosavanem Rainer Vakra. «Linnaosa ise raiub võsa kõigis oma metsaparkides.»

Aprillis-mais tuleb ka kümmekond väiksemat koristustalgut, mida korraldavad Nõmmel tegutsevad seltsid-ühingud, naabrivalve ja korteriühistud. Männiku noortekeskus koristab Võidu parki, laste päevakeskus Vabaduse parki. Linnaosavalitsus aitab töövahenditega ning korraldab prügi äraveo. Talgute kuupäevad ja paigad võivad veel muutuda, lõplik info ilmub 17. aprillil Nõmme Sõnumite erinumbris.

Kesklinn

Kesklinn koristab heakorrakuu raames tühermaid ja teid, korrastab Fahle aia, puhastab linna ehitised grafitist, paigaldab vajadusel uued tänavasildid, korrastab ja värvib vanalinna ja parkide pinke ning jagab tasuta mulda majaomanikele, kes korrastavad teeäärseid murupeenraid. «Soovime, et ühistud ja majaomanikud saaksid äravajunud või rikutud haljasalasid ning paljastunud puujuuri katta uue kobeda mullaga,» lausus Kesklinna vanem Marek Jürgenson. «Eelmine aasta näitas, et võimalus tasuta mulda saada oli elanike seas väga populaarne.»

Linnaosa korraldab Aegna saarel talgud, et rand saaks puhtaks sinna talvega kogunenud prahist.

Pirita

Pirita koristab prahist metsaalused ja ranna ning jagab soovijatele istikuid. Linnaosa toob välja ja paigaldab oma talvekorteris olnud linnamööbli ja rannainventari, prügikastid ja moodul-WC-d. Teed ja tänavad pestakse üle, ranna- ja pargiinventar värvitakse üle. Pirita talgud toimuvad Lillepi pargis, õpilaste talgud Rannametsas ja Merivälja pargis.

Mustamäe

Mustamäe veab heakorrakuu jooksul ära haljasaladele jäetud autorehvid, prügihunnikud ja elanike suuremõõdulise prahi. Linnaosa lammutab vanad ja ohtlikud mänguväljakute atraktsioonid ja betoonäärtega liivakastid, taastab sõidukite rikutud haljasalad, lõikab vajadusel puid ja puhastab parki võsast. Elanikele on kavas korraldada ka koristuspäev.

Tänavate puhastus on juba alanud

Kommunaalamet on alustanud juba esimesi kevadisi tänavapuhastusi ja libedustõrjeks kasutatud graniitsõelmete äravedu. Külmade ilmade tõttu saab praegu puhastada vaid neid tänavaid, kus rentslid on lahti sulanud. Tööd tehakse vaakumimurite ja mehaaniliste pühkimismasinatega. Kevadpuhastuse jaoks on imurautodel küljes spetsiaalsed trossharjad, mis paakunud kõntsa rentslist lahti võtavad. Täiemahuline koristus algab niipea, kui õhutemperatuur püsib ööpäev läbi vähemalt + 2o C. Vähehaaval on alustatud ka ohutussaarte ja sõidutee äärsete plaatide puhastamisega. Teed peavad olema mustusest vabad 15. maiks.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.