"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Kärbete vastu on 98% linna- ja vallajuhtidest (0)
30. märts 2009

98% linna- ja vallajuhtidest on omavalitsustele laekuva üksikisiku tulumaksu osa kärpimise vastu ning leiavad, et riigi tekitatud olukorra tõttu peavad nad kokku hoidma teede hoolduse, turvalisususe, koolide ja lasteaedade remondi pealt.

 

Omavalitsusjuhtide seas Tallinna linnakantselei arenguteenistuse poolt korraldatud uuring näitas, et kärbete tõttu jäävad Eesti linnades ja valdades tegemata põhiliselt teede ja tänavate remondid (32,8%), samuti koolide ja lasteaedade ehitus ja remont (25,8%) ning teiste ühiskondlike hoonete remont ja ehitus (13,3%). Kaotavad ka kultuuriüritused, seltsi- ja arendustegevus. Ka jäetakse näiteks ostmata koolibuss ja kirjandus kohalikule raamatukogule, korraldamata noorte töö- ja puhkelaager.

Enim hoitakse uuritud omavalitsustes kokku teede ja tänavate korrashoiu ning omavalitsuse halduskulude pealt – seda on maininud vastavalt 77,3% ja 67,2% vastanutest. Kõige vähem on kärbitud sotsiaalabi ja
-teenuste eelarvet ning ühistranspordi kulusid. Muude kokkuhoiuvaldkondadena mainiti põhiliselt turvalisust ja Euroopa Liidu rahade kasutamist.

Riigieelarve kärbete tõttu plaanib teha või on juba teinud kärpeid oma eelarves pea 95% vastanud omavalitsustest. Vastus puudus ligi 4% ankeetidest. Enamus kärbib nii investeeringuid kui ka tegevuskulusid. Kärbivad nii linnad kui ka vallad, samuti ei saa välja tuua erinevust suuremate ja väiksemate omavalitsuste vahel. Valdkonniti võivad kärped siiski erineda: linnad on valdadest oluliselt enam kärpinud heakorra ja jäätmehoolduse ning ühistranspordi arvelt, vallad omakorda teede ja tänavate korrashoiult ja omavalitsuste halduskuludelt.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.