"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Leevendust väikelaste hingemuredele (0)
30. märts 2009
Lastehaigla psühhiaatriateenistuse juht Anne Kleinberg ütleb, et väikelaste psühhiaatriatoa avamine on alles väike samm laste hingehädade ravimise teel, eesmärk on luua terviklik laste vaimse tervise keskus.

Tallinna lastehaiglas alustas möödunud nädalal tööd Eesti esimene väikelaste psühhiaatriameeskond, kelle klientideks on kuni viieaastased psüühika- ja arenguhäiretega poisid-tüdrukud.

 

 

Möödunud neljapäeval Tallinna lastehaiglas avatud väikelaste psühhiaatriateenistuse päevastatsionaaris aitavad lapse arengut turgutada nii psühhiaatrid, psühholoogid kui ka logopeedid.

«See on koht, kus spetsialistid ja pere kogunevad ühte ruumi, mitte et vanemad peaks lastega eri kabinettide vahet jooksma,» selgitab lastehaigla psühhiaatriateenistuse juht Anne Kleinberg, kelle sõnul erineb töö väikelastega märkimisväärselt tööst suurematega.

«Üks olulisi tegevusi on lapse mängu jälgimine,» selgitab Kleinberg. «Samuti teeme rohkem tööd peredega.Väikelaste puhul saab seega kasutada meetodeid, mis suuremate puhul sama hästi ei toimi.»

Kleinbergi sõnul tegeles lastehaigla ka seni laste psüühikaprobleemidega, aga otseselt väikelastele suunatud psühhiaatriateenistust polnud.

«Väikelapse psüühika on pidevas arengus, seetõttu on diagnoosi panemine keeruline,» tõdeb ta. «Nii võivad nn töödiagnoosid olla kergemad kui lõplik diagnoos hilisemas vanuses.»

Oluline on, et lapsega tegeldaks enne, kui ta probleemid süvenevad. «Meie eesmärk on anda lastele abi varakult, et hiljem ei peaks neid ravima sõltuvusraviosakonnas,» märgib Kleinberg.

Väikelaste probleemid ei sõltu enamasti kasvatusest. «Lapse kasvatus ja elutingimused võivad olla suurepärased, aga tema psüühika ikka korrast ära. Probleemne laps seab vanema raskesse olukorda, vanem ei tea, kuidas temaga käituda – see on stress kogu perekonnale,» räägib Kleinberg ja lisab, et järjekindel töö psüühilise häirega lapse ja tema vanematega annab kindlasti häid tulemusi. «Kui ravi ei tagagi täielikku tervenemist, aitab ta siiski last arengus järele, et ta saab oma eluga edasi minna.»

Kuni viieaastaste laste psühhiaatrilises ravis ravimeid üldjuhul ei kasutata, sest need sisaldavad aineid, mis võivad lapsele kahjulikult mõjuda.

Lastehaigla juht Mall-Anne Riikjärv tunnistab, et psühhiaatrilist abi vajavate väikelaste hulk on viimastel aastakümnetel kasvanud seetõttu, et arstiabi on oma arengus suuri edusamme teinud. Paljud enneaegselt sündinud beebid on elule aidatud ja seetõttu rohkem neid lapsi, kes psühhiaatrilist abi vajavad.

«Samas on klassikaliste, geenidest sõltuvate juhtumite – autismi, hüperaktiivsuse – arv läbi aegade ikka enam-vähem ühesugune,» tõdeb Kleinberg. «Küll aga võib öelda, et rohkem on neid juhte, kus tegemist on laste kohanemisprobleemidega.» Tihtipeale on sellise häire taga vanemate stressirohke eluviis, mida praegu võimendab veelgi räbal majanduslik olukord.

Probleemid tekivad sellest, kui lapsed peavad liiga vara lasteaeda minema, või kui vanematel on omavahelises suhtlemises vajakajäämisi. Ka viimasel ajal jõudsalt suurenev töötus võib psühholoogilisi probleeme juurde tekitada. «Üks vanem saab suurest kohustustekoormast depressiooni, teine võib-olla hakkab sagedamini viinaklaasi tõstma – kõik see avaldab mõju lapse psüühikale,» räägib Kleinberg.

Õnneks julgeb aina rohkem lapsevanemaid spetsialistidelt abi otsida. «Koos lahendusi leida on kindlasti märksa kergem, kui üksi muredega hakkama saada,» leiab Kleinberg. «Pealegi mõjub pereteraapia hästi ka peresuhetele üldisemalt.»

Lastehaigla kommunikatsioonijuhi Tiina Eieri andmetel oli laste-
psühhiaatriat puudutavaid juhtumeid möödunud aastal üle 4000. Neist juhtudest väikelapsi vanuses 0-5 eluaastat oli mullu 395. Lapsi, kes vajaksid psühhiaatrilist või psühholoogilist abi, on aga rohkemgi.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.