"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Loodusmuuseumi avastuste tuba rõõmustab lapsi (0)
30. märts 2009

Kui tavaliselt ei vaadata muuseumides eksponaatide näppimisele hea pilguga, siis loodusmuuseumis võivad väikesed külastajad nüüd nii katsuda kui ka nuusutada salapärastes «mustades kastides» leiduvaid mõistatusi.

 

Loodusmuuseumi avastuste tuba teemal «Meie meeled ja ümbritsev maailm» on mõeldud koolieelikutele, kes saavad siin teada, millest koosneb meid ümbritsev maailm, ja tänu sellele mõista, kui tähtsad on inimesele tema meeleorganid.

See, et kõiki asju, näiteks küüslauku, vanilli, sidrunit vm võib nuusutada, äratab lastes erilist huvi. Ka tõmbavad väikesi vaatajaid nö mustad kastid, kuhu saab käe sisse pista, kombata ja ära arvata, mis on kastis, pudelikesed lõhnadega ning Eesti loomi ja taimi tutvustav arvutimäng kolmes keeles. Imeline tuba pakub avastamisrõõmu mitte ainult lastele, vaid ka täiskasvanutele.

Projekti algataja, muuseumi pedagoogi Li Vetiku sõnul tekkis idee sellest, et majas oli tühi tuba ja sellele tuli leida kasutamisvõimalus. «Arutasime, et ehk oleks mõttekas luua midagi mängulist laste jaoks. Selleks, et toas veedetud aeg oleks ka õpetlik, otsustasime, et tuba peab olema tunnetuslik,» räägib Vetik. Ideest teostuseni kulus umbes aasta. Kõik eksponaadid ja arvutimängu mõtlesid välja ja tegid valmis muuseumi enda töötajad, siiski kulus projekti elluviimisele 190 000 krooni, mis saadi keskkonnainvesteeringute keskuselt.

Vetiku kinnitusel leidis avastuste tuba kiiresti sooja vastuvõtu lasteaia- ja algklasside õpetajate hulgas. Siin käivad ka erivajadustega laste klassid, samuti pered. Ruumis on alati töötaja, kes lahkesti nõu annab ja küsimustele vastab.

«Tahame selles ruumis eksponaatide arvu suurendada, uusi ideid on juba tekkinud,» räägib Vetik. «Mõtteid on meil palju, vahendeid kahjuks vähem, seepärast on veel raske öelda, millal kavandatu teoks saab.»
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.