"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Tallinn viib riigi julmad kärped kohtusse (0)
30. märts 2009
Sel aastal tuleb kogu raha lasteaedade jaoks leida linnaeelarvest.

Kuna valitsuse eelarvekärped sisuliselt vähendavad teede ja tänavate korrashoidmise võimalusi, halvavad spordi- ja noorsootöö, uute lasteaiakohtade loomise ja olemasolevate lasteaedade remontimise, otsustas Tallinn anda riigi lisaeelarve Riigikohtusse.

 

Valitsuse negatiivne lisaeelarve on justkui andnud selge sõnumi – hoidke kokku lasteaiateenuse ning paljude muude eluliste asjade pealt. Riigieelarves on kirjas ulmelised summad, mida justkui saaks kokku hoida, kui näiteks noorsootöö muutuks vabatahtlikuks

Noori tänavale aga saata ei saa ja lasteaedade pealt kokku hoida pole võimalik.

Lapsed vajavad lasteaiakohti

Nii tulebki sel aastal lasteaedadele minev raha leida sajaprotsendiliselt linnaeelarvest, nagu ka kasvatajate neljaprotsendiline palgatõus. «Hoolimata sellest, et riik andis ka võimaluse kärpe katteks õpetajate palku mitte tõsta,» sõnas abilinnapea Kaia Jäppinen. Nagu andis sellegi võimaluse, et kui seadus seni kohustas igale lapsele tagama lasteaiakoha kuueks eluaastaks, võib omavalitsus vähendada seda aega viiele ja poolele. «Ent me tahame hoolimata kärbetest ikkagi jätkata Tallinnas alguse saanud programmi «Igale lapsele lasteaiakoht»,» mainis Jäppinen. «Sest poleks õiglane just nüüd, kui paljude perekondade seis on üldise majandusolukorra tõttu keeruline, jätta kogu vastutus lapsevanemate õlule.»

«Sama lugu on spordi- ja noorsootööga,» lisas Jäppinen. «Valitsuse meelest justkui ei peakski seda enam endises mahus korraldama. Kuid me ei saa ju seda tööd tegemata jätta.»

Sama leiavad mitmed teisedki omavalitsusjuhid. Lihtne oleks jätta noored tänavale ja öelda, et tulge parem paari aasta pärast, kui meil jälle raha on. Aga seda ei saa ju teha.

Valitsus pole raha kärpides järginud põhimõtet, et sel juhul tuleb vähendada ka mitmete seadusega pandud kohustuste täitmist.

Riik tõmbas kohalikelt omavalitsustelt maha teehoiuks ette nähtud 455 miljonit krooni, kuid teehoiunõudeid pole muudetud. Seega peavad linnad-vallad suutma oluliselt väiksemate vahendite kiuste senise teehoiutaseme säilitada.

Ja kui seni võis linn raha, mis aasta lõpul sotsiaaltoetustest üle jäi, kanda järgmisesse aastasse ning tänu sellele järgmisel aastal rohkem toetusi maksta, siis tänavu seda enam teha ei saa. Hoolimata asjaolust, et just praegusel raskel ajal on toetuse vajajaid rohkem kui headel aastatel. Nii et kui toetuserahasid kulub rohkem ja aasta lõpuks neid enam ei jätku, siis juurde raha küsida ei saa – riik on vastutuse oma õlult maha raputanud.

Riik rikub kokkulepet

Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul rikub omavalitsustele laekuva füüsilise isiku tulumaksu osa vähendamine 11,93%-lt 11,4%-ni riigi ja omavalitsuste varasemat kokkulepet ning on vastuolus kohaliku omavalitsuse rahaliste vahendite tagamise kohustuse nõudega. «Riigieelarve tulude suurendamist omavalitsuste kui nõrgema poole arvel ei saa õigeks pidada,» ütles Savisaar. «Ja riigi valitsusel pole häbi nimetada sellist tegevust solidaarsusprintsiibi rakendamiseks.»

Linnapea sõnul on omavalitsuste tulubaasi vähendamine sõnamurdlik ja vastuolus õiguskindluse ning kohalike omavalitsuste stabiilse finantseerimise tagamise põhimõttega.

Et teha pikemaajalisi plaane ja neid ka edukalt ellu viia, peaks kohalike omavalitsuste rahastamissüsteem olema stabiilne, ütles linnakantselei õigusdirektor Priit Lello. «Kahetsusväärselt on riik kohalike omavalitsuste rahastamissüsteemi väga lühikese aja jooksul täielikult muutnud,» sõnas ta. «Peale kõige muu muudab see riigi tegevuse prognoosimatuks ja ebausaldusväärseks. Vähemalt ühe eelarveaasta jooksul peaks omavalitsustel selgus ja stabiilsus olema.»

Tulumaksuosa määra alandamise tõttu jääb Tallinnal saamata arvestuslikult 126 miljonit krooni.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.