"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Nõrgemate arvelt kokku hoida on alatu (0)
06. aprill 2009
Juulist rakenduv haigushüvitise maksmise kord koormab enim neid, kel niigi kõige raskem, leiab Eesti patsientide esindusliidu juhataja Pille Ilves.

«Kõige rohkem hakkavad uue korra tõttu kannatama just väiksema sissetulekuga pered,» arvustab patsientide esindusühingu esimees Pille Ilves teravalt valitsuse otsust, mille tõttu ei saa inimene kolme esimese haiguspäeva eest enam hüvitist.

 

Valitsuse tehtud riigieelarve kärbete tõttu rakendub 1. juulist uus haigushüvitiste kord, mille järgi ei saa patsient kolmel esimesel haiguspäeval enam mingit hüvitist. Järgmise viie päeva eest peaks hüvitist tasuma tööandja ning alles alates üheksandast päevast hakkaks haiguspäevi hüvitama haigekassa.

Eesti patsientide esindusliidu juht Pille Ilves leiab, et uus seadusesäte seab taas kord löögi alla kõige haavatavamad.

«Kõige rohkem kannatavad kolmepäevase omaosaluse tõttu ju jälle kõige väiksema sissetulekuga pered,» ütleb ta. «Kui üks pereliige haigestub, siis kaotab ta ligi nädala palga, aga see on neile, kes elavad palgapäevast palgapäevani, väga suur põnts.»

Haigestumise eest karistus?

Ilvese sõnul karistatakse uue haigushüvitise korraga inimest selle eest, et ta on haigestunud. «Enamasti aga ei saa inimene sinna midagi parata, et haigeks jääb,» märgib ta. Et oma pere eelarvele mitte matsu panna, hakkab pärast uue seadusemuudatuse rakendumist üha rohkem inimesi haigena tööl käima. «See aga tähendab, et inimene levitab nakkust ka töökaaslastele, rohkem inimesi jääb haigeks, tekivad tüsistused, mis võivad päädida sellega, et ühel hetkel on inimene nii haige, et vajab juba eriarstide abi, või muutub haigus krooniliseks. Ma mõistan hästi, et valitsus oli raskes seisus ja valida oli vaid halbade valikute vahel, kuid usun, et kindlasti olnuks paremaid kohti, kust kärpida. Inimeste arvelt kokku hoida on alatu.»

Ilveses sõnul on seadusandjad uut haigushüvitise maksmise korda vabandanud sellega, et Soomes on veel hullem – seal on töötaja omahüvitis kümme päeva. «Aga siin võrreldakse võrreldamatuid asju,» märgib Ilves. «Soomes on teistsugused garantiid – hüvitise vorme on rohkem, ja tegelikult töötaja sissetulekud ei kannata.»

Samuti hakkavad uue korra tõttu suuri kulutusi kandma tööandjad. Tööandja maksab hüvitist haiguslehe alusel alates haiguslehel märgitud neljandast haiguspäevast. Selleks peab tööandja arvutama töötaja keskmise töötasu töölepingu seaduse alusel kehtestatud korras ning maksma töötajale nende päevade eest 80% töötaja keskmisest töötasust.

Keskmine haigus 13 päeva

Haigekassa statistika andmeil on keskmine haiguspäevade pikkus 13 päeva. Seega jääb haigekassa koormus hüvitiste maksmisel tunduvalt väiksemaks, tööandjatele aga tähendab see äärmiselt suurt lisakoormust.

«Kui jätta patsientide mured kõrvale, siis palju kannatavad ka tööandjad,» lausub Ilves. «Suur hulk firmasid vireleb pankroti äärel. Samas on palgakulu kõige suurem kuluartikkel ettevõttes. Pärast uue korra rakendumist peab tööandja haigestunud töötajale maksma hüvitist, samas leidma talle asendaja ning maksma ka sellele inimesele palka või lisatasu. Pluss maksud.»

Ilvese väitel ei näe ta uues haigushüvitise maksmise korras mitte midagi positiivset. Hea on ainult see, et haige lapsega kodus olevatele emadele-isadele uus kord muutusi kaasa ei too. Vanemad saavad ikka 100% oma eelmise aasta sotsiaalmaksuga maksustatud tulust ja hüvitist saavad nad alates esimesest päevast (kuni 12-aastase lapsega kodus olles).

Uut korda on kritiseerinud ka Eesti Maksumaksjate Liit, Eesti Tööandjate Liit, Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoda.

Seadusemuudatus on üks osa valitsuse kärpekavast, sellega loodetakse saada 700 miljonit krooni kokkuhoidu aastas. Tänavu on kokkuhoid 350 miljonit krooni, kuna muudatus rakendub poole aasta pealt, 1. juulist 2009.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.