“Elus ja maadluses ei tule midagi lihtsalt, tööd peab tegema.”

Epp Mäe, maadleja
Raimo Pullat: see raamat on minu missioon (0)
06. aprill 2009

Mille poolest erineb praegune kogumik oma samanimelisest eellasest 1930. aastatel?

 

Tallinna ajaloo selts andis 1936–1939 välja neli köidet kogumikku «Vana Tallinn». See avaldas artikleid linna ajaloost Liivi sõjast kuni 19. sajandi lõpuni. Need artiklid ei ole kaotanud oma väärtust tänini. Uuesti hakkas sama nimega kogumik juba minu juhtimisel ilmuma pool sajandit hiljem, 1991. aastal. Taassünnile aitas kaasa tõsiasi, et aastal varem õnnestus kodumaale tagasi tuua Tallinna linnaarhiivi fondid, mis Teise maailmasõja ajal Saksamaale veeti. Tagastamise protsessis osalesin ka ma ise aktiivselt. Praegune «Vana Tallinn» erineb sõjaeelsest suurema mahu ja laiema käsitluse poolest. Nüüd saab kogumikust lugeda linna sündmuste kohta X sajandist 1940. aastani.

Kust tuli mõte endist Tallinnast rääkivat kogumikku jätkata?

Olen Tallinna poiss, siin sündinud ja märtsipommitamise üle elanud. Olen kaitsnud mitu väitekirja Tallinnast. Sellest linnast rääkiva sarja kirjutamine on minu missioon. Samas oleks imelik olnud hakata leiutama midagi uut, kui juba 1930ndatel sarjaga algust tehti. Järjepidevus on tähtis, nii nagu ka Eesti Vabariigil üldiselt.

Millised on edasised plaanid?

Kindlasti kavatsen veel mõned «Vana Tallinna» sarja raamatud välja anda. Sarja koostades on tulnud päevavalgele palju huvitavat keskaja ning varauusaja igapäevaelu ja inimeste tõekspidamiste, suhtumiste kohta. Varem ei paistnud see üldse kedagi huvitavat. Kogumik on hea eeltöö kaasaegse Tallinna teadusliku ajaloo koostamisele.

Tegemist oleks nii suure ettevõtmisega, et ilma linna toetuseta seda teha ei saa. Sellest tööst oleks tohutu kasu kõigile Tallinna elanikele, sõltumata nende rahvusest või suhtluskeelest, aga samuti kogu Balti regiooni teadusmaailmale.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.