"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Lugeja küsib: kui kuri koer kimbutab... (0)
13. aprill 2009

Vastavad Västriku loomakliiniku juhataja Triin Abel ja munitsipaalpolitsei juhtivinspektor Irina Eha.

Millist esmaabi anda veritsevate haavadega või kõrvarebenditega koerale?

Esmaabina tuleks verejooks sulgeda – selleks võib kasutada salli, taskurätikut, soojemal ajal särki vms kättejuhtuvat. Kõrvast tuleb alati palju verd ja kui koer pead raputab, siis ei jää see ka nii kergesti pidama. Kui haavast enam palju verd ei tule, siis peab takistama loomal seda lakkumast ja kratsimast.

Kuidas ja kuhu teatada rünnanud koerast? Kas sellisel juhul saab koeraomanikku trahvida ja kui suur on trahv?

Rünnanud koerast tuleb võimalikult kiiresti teavitada munitsipaalpolitseid, helistades väljakutsenumbril 14410. Loomulikult saab sellisel juhul koeraomanikku trahvida. Kõik rikkumiste kirjeldused on kirjas Tallinna linna koerte ja kasside pidamise eeskirjas. Kui loomapidaja rikub eeskirjas sätestatud nõudeid, on talle võimalik määrata kuni 6000 krooni suurune rahatrahv. Kui aga rikkumine põhjustas varalise kahju või inimesele tervisekahjustuse, võib loomapidajat karistada kuni 12 000-kroonise rahatrahviga.

Mismoodi saaks rünnanud koera omanikku välja selgitada, koerte rüseluse ajal ilmselt visiitkaarte ei vahetata?

Kui rünnanud koera omanik pole tuttav ja tema elukohta ka ei teata, võiks kannatanu osata kirjeldada koera, kes teda ründas. Võimalusel tuleb võtta enne politseipatrulli saabumist pealtnägijate kontaktandmed.

Milliseid abivahendeid võiks kaasas kanda ründava koera tõrjumiseks? Maast leitud oks või kepp võib mõne looma veel rohkem marru ajada… Ehk tasuks kanda kaasas mõnd pihustatavat ainet, näiteks juukselakki või pipragaasi?

Universaalset koeratõrjumisvahendit paraku pole. Kui suurem (miks mitte ka väiksem) koer ründab, siis tulevad kõne alla kõik nimetatud abivahendid ja nendega seotud ohud. Iga koer võib reageerida erinevalt. Mõnele piisab pealekäratamisest, mõnd ei saagi teise koera küljest lahti enne, kui ämbritäis vett vahele valada. Kindlasti ei tohi kätega vehkima hakata, ka ärajooksmine võib jahiinstinkti lisada.

Mis telefoninumbritel teatada hulkuvatest koertest?

Hulkuvatest koertest-kassidest tuleb teatada loomade varjupaika telefonidel 621 77 46 või 53 49 40 45. Munitsipaalpolitseinikud loomade püüdmisega ei tegele, ent kui loomas nähakse ohtu, siis tuleb helistada nende telefonil 14410.

Kas meil on ööpäev läbi – või vähemalt hilisõhtul ja varahommikul – töötavat veterinaarabi telefoni, kuhu helistada siis, kui vajatakse juhendeid esmaabiks?

Ööpäev läbi nõu andvate telefonide numbreid on mitmeid, kõik need kuuluvad eraettevõtjatele, kes määravad ka hinna.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.