"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Vanalinnamängu abil keeled suhu (0)
20. aprill 2009
Vanalinna orienteerumismängu naudivad eesti ja vene gümnasistid igal kevadel ja sügisel.

MTÜ Jutulind korraldab Tallinna vanalinnas orienteerumismänge, mis aitavad eesti ja vene koolide õpilastel sõbraks saada.

Õhinal tormavad võistkonnad mööda kitsaid tänavaid, otsides paberile kirjutatud ülesande lahenduse järgi Tallinna ajaloolisi ehitisi, kus ootab lisaülesanne. Neid saatvatelt meediamängijatelt saavad noored kuulata lugusid ehitiste kohta. Ühtlasi peavad mängus osalejad leidma vanalinnast varem fotodelt nähtud hoonete detailid ja kirjeldama, kus nad neid nägid. Selle eest saab lisapunkte. Pärast lõunat restoranis ootab aga mängijaid nähtu ja kuuldu põhjal mälumäng.

Käimas on MTÜ Jutulind seikluslik orienteerumismäng «Tallinn – meie pealinn», mille tegevus ei piirdu siiski vaid vanalinnaga. Mängu käigus tutvustavad Õpetajate majja kogunenud eesti koolide õpilased oma kooli ja tegemisi varem tehtud filmi näidates, vene koolide noored vastavad sellele efektse tantsukavaga. Pärast lööb juhendaja kõik õpilased segamini ja moodustab neist kaheksaliikmelised võistkonnad, mis lähevad vastavalt ette antud ülesandele vanalinna avastama.

Noored giidideks

«Vahet pole, mis keelt keegi räägib, noortel piisab ühest päevast, et omavahel kontakti saavutada,» nendib Jutulinnu projektijuht Maarja Kikas. «Mäng on hariva iseloomuga. Eestis ei leidu ju teist sellist kohta nagu Tallinna vanalinn. Inimesed käivad tihti punktist A punkti B, nägemata, mis tee ääres seisab või toimub. Tihti teatakse rohkem Londonist kui oma kodulinnast.»

Kikase kinnitusel tõuseb mängust ka praktilist kasu. «Tallinnas käib palju välismaalasi, sealhulgas õpilaste tuttavaid, kellele noored saaksid olla amatöörgiidid,» mainib ta. Vene koolide õpilased saavad lisaks kõnekeelepraktikat.

Mängus osalenud 32. keskkooli 11. klassi õpilase Leino Hapsali sõnul on mäng klassis õppimisele põnev ja kasulik lisa. «Tänu sellele saame aru, millest tunnis räägitakse,» mainib ta.

Hapsali klassiõde Gerli Roosme on samuti mänguga rahul. «Minu meelest oli see mäng väga hea, saime vanalinna avastada,» sõnab ta. «Vene õpilased olid väga toredad ja vastutulelikud, mängu ajal koostöö sujus.»

«Eks noorteüritusi ole varemgi korraldatud, kuid need mängud on erilised, sest koos tegutsesid eesti ja vene noored,» tõdeb Kikas. «Ja mitte üksteise vastu, vaid ühiselt! Koolide huvi ettevõtmise vastu on väga suur. Õpetajad helistavad ja paluvad ka põhikoolile midagi samalaadset korraldada.»

Auhinnad võitjatele

Sellist tasuta mängu naudivad eesti ja vene gümnasistid igal kevadel ja sügisel. Kahe kuu jooksul saavad õpilased kokku leppida neile sobiva aja, et veeta üks koolipäev vanalinna tundma õppides. Äsja lõppes juba kolmas selline üritus, ja järgmine on ettevalmistamisel. Kui alguses osalesid vaid Tallinna õpilased, siis viimane kord tuli kokku juba ligi 800 noort üle Eesti.

Mängu võitjad saavad auhinnaks harivaid lauamänge, mida ka õpetajatel on hea tunnis abivahendina kasutada. Lisaks saavad noored kinopileteid, lasermänge, ratsutamistunni kinkepileteid, kõnekaarte, karastusjooke ja šokolaadi, ja kõigile osalejatele on ette nähtud CD, kus peal lood Tallinna ajaloost.

Kikase sõnul on ta kindel, et projekt toimib noorte ühendajana. «Paljud koolid on saanud omale sõpruskooli ja noored on käinud vahetusõpilasteks,» lisas ta. «Meie eesmärk on panna eesti ja vene õpilased mängu ja ühise tegevuse kaudu omavahel suhtlema. Alguses olid mõlemal poolel eelarvamused, mängu käigus on aga selgeks saanud, et tegelikult pole keegi Marsilt, vaid tegu on sarnaste mõtete, tunnete ja unistustega inimestega.»

Projektile on õla alla pannud ka Tallinna linn.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.