"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Arstiabi neile, kes on sellest ilma jäetud... (0)
04. mai 2009
Ljudmilla jalg on peaaegu paranenud, kuid tulevik siiani lahtine.

Magasini tänaval tegutseb Ida-Tallinna keskhaigla hoolduskliiniku osakond, kus saavad abi need, kel puudub ravikindlustus. Ja neid on meie riigis kümneid tuhandeid...

Patsiendid ise nimetavad Ida-Tallinna keskhaigla ravikindlustamatute osakonda vaestehaiglaks. Kuigi see pole just viisakalt öeldud, vastab tõele, et osa sinna sattuvatest inimestest on kindla sissetulekuta ja vahel koguni peavarjuta. Ja kui kuuled, mida kõike nad on pidanud läbi elama, tuleb tahes või tahtmata nentida: «Vaesed, vaesed inimesed!» Pealinn rääkis ühe patsiendiga, kelle elu on olnud väga dramaatiline.

Uskumatu seiklus

Ljudmilla on 56-aastane tallinlanna, kes veel paar aastat tagasi elas tütrega Mustamäel kahetoalises korteris. «Mu elu on olnud nagu uskumatu seiklus,» alustab naine rõõmsalt ja jätkab siis hulga tõsisemalt. «Elasime koos tütrega, ainus, kes mul oli… Tal oli üliraske südamerike. Operatsioon oleks läinud maksma 20 000 dollarit, aga seda raha meil muidugi ei olnud. Mu tütar suri.»

Tööl naine ei käinud, töötuna kahetoalist korterit ülal pidada ei suutnud, ja otsustas vahetada selle ühetoalise vastu. Otsis maakleri, kes lubas asja korda ajada. Õige pea leidiski maakler Ljudmillale sobiva korteri, paraku koos elanikuga, kuid too pidi õige pea ära kolima. «Ühel päeval tuli see nn maakler mu ukse taha ja ütles, et seniks, kui inimene mu uuest korterist välja kolib, viib ta mu Loksale ühte suvilasse. Mina muidugi uskusin,» räägib naine, kes suvilasse ei jõudnudki.

«Loksa lähedal pani see nn maakler mu metsa all maha ja ütles, et oodaku ma, tema käib korra poes ära. Ootasin ja ootasin – ei midagi. Ei tulnudki mu maaklerit,» laiutab naine käsi. «Eks ta vist lootis, et ma ei pääsegi Tallinna tagasi.» Õnneks leidis Ljudmilla Loksalt abivalmis politseiniku, kes pakkus talle süüa ja andis ka tagasisõiduraha.

Petismaakleril õnnestus sama skeemi veel kord kasutada. «Seekord viis ta mu Narva, kus olin viis päeva, enne kui Tallinna tagasi sain,» meenutab Ljudmilla. «Tallinna jõudnud, tahtsin koju tagasi minna, aga seal oli juba lukk vahetatud ja uued elanikud uhkelt sees. Kui küsisin, kus mu asjad on, võtaks needki ära, selgus, et olid juba minema visatud.»

Nii jäi Ljudmilla ilma ka lubatud ühetoalisest korterist, takkapihta jäi maakleri kätte tema pass, nii et sisuliselt kaotas Ljudmilla väga väikese ajaga kõik, mida ta kunagi omanud oli. Ljudmilla väidab, et pöördus oma murega ka politseisse, kus tema «uskumatud seiklused» aga uskumist ei leidnudki.

Sestpeale on naine elanud ilma kindla peavarju, kõhutäie ja dokumentideta. «Olen maganud, kus juhtub, teinekord sõprade juures, teinekord varjupaigas,» räägib Ljudmilla. Abi küsida ei osanud ta kusagilt.

Magasini tänavale ravikindlustamatute osakonda sattus Ljudmilla talve lõpus, kui ta libedaga kukkus ja jalaluu murdis. Kuna riiklikku ravikindlustust naisel polnud, maksab tema eest Tallinn oma eelarvest Magasini tänava haigla kaudu.

Ja tänu sotsiaaltöötajatele on Ljudmillal nüüd selgem ettekujutus muudest abivõimalustest.

Palju uusi töötuid

Kuna lähiajal on karta eluga ummikkusse sattunud inimeste arvu kasvu, leidis Tallinn raha, et toetada ravikindlustamatute statsionaari lisakohtade loomist. Magasini tänava haigla vanemõe Svetlana Rätsepso sõnul käib nende juures viimasel ajal üha enam inimesi, kes on suhteliselt äsja töö kaotanud ja pole jõudnud end ka töötuna arvele võtta. Kõige sagedamini tullakse eri nahahaigustega, järgmisel kohal on vigastused, põletused ja traumad.

Kokku on Eestis ravikindlustuseta 6% ehk umbes 70 000 elanikku, enamikul ravikindlustuseta inimestest on õigus vaid vältimatule arstiabile. Seda häbiplekki Eesti riigi tervishoiusüsteemis on kritiseerinud isegi ülemaailmne terviseorganisatsioon WHO, kelle hinnangul on inimeste ravikindlustusest ilmajätmine ka majanduslikult ebaratsionaalne.

Kuidas saab kindlustamatu arstiabi?

• Ida-Tallinna keskhaigla hooldusravikliiniku ravikindlustamatute osakond asub aadressil Magasini 34. Polikliinik on avatud tööpäeviti kella 9-13, info tel 645 9144 või 1900.

• Magasini tänava ambulatoorset vastuvõttu külastab keskmiselt 15-20 patsienti päevas.

• Ambulatoorses osakonnas võtavad vastu siseterapeut, kirurg ja psühhiaater, statsionaaris on tööl kaheksa õde ja hooldajad.

• Lisaks ravimisele tegeldakse ravikindlustamatute kliinikus ka sotsiaalnõustamisega, et aidata hättasattunuil abi leida.

• Ravikindlustamata inimeste raviks kulub Tallinna eelarvest aastas 5,6 miljonit krooni.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.