"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Peatoimetaja veerg: Emad päästavad riigi kriisist? (0)
04. mai 2009

Tulemas on emadepäev, mis pole paljudes peredes siiski väga helge. Naised, kel oli alles äsja plaanis sünnitada veel üks laps, on väga raske valiku ees. Ühelt poolt on ühiskonnas mitmest suust kõlanud üleskutsed lapsi sünnitada, sest siis on võimalik peredel näiteks emapalga najal kriis üle elada. Samas – kes tagab, et kriis on pooleteise või kahe aasta pärast möödas? Või et emapalk on veel poole aasta pärast üldse olemas – mõelgem kas või sellele, mis juhtus äsja pensionifondidega. Praegu ei saa ju uskuda ühtegi sõna, mis Toompealt tuleb. Tänased lubadused on homme murtud.

Ent oletame hetkeks, et naised ja mehed lähevadki selle üleskutsega kaasa ning sündimus kasvab. Kui aga valitsus jätkab praegust kärpepoliitikat, siis on ülimalt kahtlane, kas jätkub üldse meedikuid sünnitusi vastu võtma – või peavad naised hakkama lapsi ilmale tooma sünnitusmaja koridoris, sest abikäsi alati ei jätku…

Rääkimata lasteaiakohtadest, mida on niigi kogu viimase kümnendi nappinud. Ja tänavu tõmbas valitsus ka programmile «Igale lapsele lasteaiakoht» oma kärbetega sisuliselt vee peale. Nüüd aga tahab riik viia ellu kava, mille järgi suletakse paljud koolid. Kuhu need lapsed siis õppima saata?

On ülimalt ebamoraalne kutsuda lapsi ilmale tooma, kärpides samas üha jõhkramalt kõiki riigieelarve ridu, mis seostuvad laste ja perede heaoluga. Olgu see ranitsatoetus vähekindlustatud peredele, mis kadus üleöö, või isegi see pisku lapsetoetus, mida on samuti ähvardatud ära kaotada.

Emadel on kõige rohkem vaja oma raskes töös turvatunnet või vähemalt kindlat lootuskiirt, et olukord paraneb. Pakkugem neile siis täna vähemalt viimast. Ilusat emadepäeva!

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.